miercuri, 29 aprilie 2009

Cu infantul in avion

M-am gandit sa pun un post cu cateva informatii legate de zborul cu avionul.

In primul rand, biletul de avion pentru un copil sub 2 ani in general nu costa cat un bilet intreg, ci este de fapt o taxa, copilul neavand un loc al sau, ci il va imparti cu mama sau persoana insotitoare.

Copilasul are dreptul la bagajul sau la cala, care poate cantari aproximativ 10 kg, in functie de compania aeriana cu care urmeaza sa zburati.

Atentie, ceea ce este foarte probabil sa nu va spuna nimeni atunci cand cumparati biletul este faptul ca aveti voie sa transportati copilul cu caruciorul pana la urcarea efectiva in avion, acolo fiind preluat de stewardesa. Acesta nu va intra la calculul kilogramelor din restul bagajului. Este considerat mai degraba o extensie a copilului. Totusi, recomand sa sunati in prealabil la aeroport si sa va asigurati de la cineva care se ocupa de zborul Dvs ca este in regula sa aduceti carutul.

Restul detaliilor din timpul zborului vi le dam la intoarcere. :)
Pe curand.
Eugenia

Sursa foto:

sâmbătă, 18 aprilie 2009

Paste fericit!

Pentru ca s-au rosit ouale si putem aproape simti Pastile si bucuria ce o aduce, va uram si noi sa aveti sarbatori binecuvantate, impreuna cu familiile si cu bunatatile pregatite.
Invierea Domnului sa ne innoiasca inimile!

Eugenia si Alexandra

sursa fotografiei: http://www.flickr.com/photos/anab_1422/450339735/

joi, 16 aprilie 2009

Carti pentru prichindei II

Am reusit sa fac si eu fotografii si iata si precupetelile noastre (de care suntem foarte mandre amandoua).
Lista debuteaza (aleator) cu o carticica despre invatarea cuvintelor "buna" si "pa" si despre cand se folosesc ele.
Micuta carte despre Povestea Domnisoarei Moppet, o pisicuta care incearca (ca intotdeauna) sa pacaleasca un soricel. :)
Porcusorul Wibbly este leit Anastasia, face castele din cuburi, face munti de perne si corturi din paturi...

O poveste de sezon ar fi aceasta: Curcubeu de primavara.



Printesa nu chiar asa de perfecta este foarte draguta pentru ca poate ilustreaza foarte bine cum copiii, indiferent de posibilitatile parintilor, sunt doar copii.


Pentru ca noi avem povesti luuungi inainte de culcare, mereu caut asa ceva, doar-doar s-or mai scurta putin. :)



O carte interesanta a fost si aceasta: Povesti de 5 minute. Este intr-adevar pentru o varsta mai mare, dar m-am gandit ca intotdeauna am cate 5 minute pe zi pe care le pot folosi mai bine, macar pana creste Anastasia.


Pe curand, Ena

Carti pentru prichindei

Azi am facut o plimbare cu Eugenia la depozitul unei edituri pe care o remarcasem la ultimul targ Kilipirim. De acolo ne-am intors fericite cu vreo 15 carticele pentru prichindeii nostri, toate la 80 de RON. De bucurie ne-am gandit sa impartasim aceasta poveste cu toate mamele cu buget mic, dar care vor sa innoiasca perodic colectia de carti ale copiilor. 

Cartile sunt noi si pastrate foarte bine, doar ca in engleza. Noi le-am ales mai mult pe cele cu foi de carton, ca pentru 2 anisori. Oferta e bunicica, acum era cam haos la editura, dar au promis ca in curand vor aranja toate cartile pe rafturi. 

Iata cu ce ne-am ales:

Bufnita care il ivata pe padurar cum sa zboare...


Tigrisorul care nu vroia sa se duca la culcare...

Casuta ursuletului Teddy...

Vichingul care avea rau de mare :)


Si preferata mea, maimuta care isi doreste tare mult o imbratisare de la mama ei, de care s-a ratacit in jungla.

Urmeaza in curand si cartile Eugeniei.

Adresa editurii Colibris este Cotroceni - Str. Nicolae Tomescu nr. 11, intre Piata Operei si Stadionul Cotroceni.

Telefon: 021.311.78.50

Email: sales@colibris.ro 

De luni până vineri între orele 9.30-20.00. 

Alexandra

vineri, 10 aprilie 2009

Falafel

Tot postul am tanjit dupa o portie de falafel facut in casa, si ieri mi-am luat inima in dinti si am purces la aceasta laborioasa intreprindere. Din fericire, mai facusem o data cu Eugenia, asa ca stiam la ce sa ma astept si am evitat esecurile de atunci (cum ar fi dezintegrearea chiftelutelor in tigaia de prajit :)

Reteta am gasit-o aici si am adaptat-o dupa ce aveam prin casa.

Avem nevoie de: 
1 cana naut (pus la muiat in apa calduta timp de 12 ore, sau fiert la oala sub presiune 30 de minute), 
1 ceapa mare (eu am pus ceapa verde), 
2 linguri patrunjel tocat
1 lingurita sare, 
4 catei usturoi (eu am pus usturoi verde)
1 lingurita praf de copt
1 lingurita cumin (daca nu avem se poate folosi chimen, coriandru)
6 linguri faina


De obicei falafelul se prepara cu mixerul (care taie), dar cum eu nu am avut, am pasat nautul cu pasatoarea de cartofi (nu sunt sigura ca asa se numeste), ceea ce a lungit un pic treaba, dar ingredientele s-au simtit mai bine in chiftelute. Ceapa, usturoiul se toaca marunt si se amesteca cu patrunjelul, condimentele si nautul sfaramat bine, apoi se adauga praful de copt si faina si se amesteca bine pana cand obtinem o pasta mai tare (daca e nevoie mai adaugam faina).

Dupa aceea se formeaza chiftelute si se prajesc in ulei incins (se fac foarte repede, mai ales daca nutul a fost fiert). 

Eu am preparat in casa si lipiiile, dupa reteta lui Teo de aici

Pt lipii avem nevoie de:
500g faina
200 ml apa calduta
un plic de drojdie uscata
o lingurita sare
o lingurita zahar


In apa calduta se amesteca zaharul, sarea si drojdia, pana cand se omogenizeaza. Apoi inglobam si faina, in ploaie. Se framanta un aluat suplu si elastic, care se lasa la crescut 30 de min la caldura. Din acest aluat rupem cate o biluta, pe care o intindem bine pe o planseta cu faina, cat de subtire cu putinta. Lipiile se coc in tava de teflon, fara pic de ulei sau grasime. Se coc pe ambele parti,foarte foarte repefe. Din aluat se obtin 9-10 lipii delicioase!

Intr-un final, luam o lipie, puneam deasupra o foaie mare de salata, castraveti si ridichi taiate rondele, chiftelute, sos de rosii si impachetam. Se mananca incalzite putin la cuptor.

Sunt foarte bune, motiv pentru care s-au terminat toate 8 in aceeasi zi si nu am avut timp sa le fac poze :(

Am citit undeva pe net ca exista si o varianta mai dietetica cu falafelul preparat la cuptor, si vreau sa incerc, poate e si mai rapida...

Alexandra

joi, 9 aprilie 2009


In saptamana luminata, dupa ce am serabat Pastile in familie si inca nu a inceput facultatea si nici serviciul, ni se propune un

PELERINAJ in BUCOVINA,

23-26 aprilie.


Vom avea parte de: doua slujbe de hram la Manastirile Camarzani si Sihastria Putnei, precum si un concert de neuitat cu Richard Clayderman de zilele orasului Suceava, o degustare de branzeturi la o stana turistica, mic numar de folclor autentic bucovinean. Istorie multa, sfinti multi, icoane facatoare de minuni, traditie, pasiune, dragoste, duhovnicie.
VENITI SA VEDETI BUCOVINA!
UN COLŢ DE RAI INCA RAMAS PE PAMANT!
Eugenia

luni, 6 aprilie 2009

Kurosawa

Azi as vrea sa povestesc despre un film drag noua pe care l-am revazut (pe secvente) de curand. Se numeste Dersu Uzala, in regia lui Akira Kurosawa si este povestea minunata si uimitor de frumos spusa a unui vanator singuratic care traieste undeva in padurile Rusiei de pe la 1900. Este o istorisire emotionanta despre dragostea autentica fata de natura, despre legatura dintre om si pamantul pe care traieste si mai ales despre prietenia care il va lega pe acest bastinas singuratic de un soldat rus cu o inima la fel de buna. Este un film lent, care se cere savurat la un ceai cald, cu peisaje uimitoare, cu o imagine incredibila si mai ales cu aceasta poveste, care mie mi-a atins inima, despre bunatate, simplitate si prietenie. 




Adesea cand am mai vorbit despe filmele lui Kurosawa mi s-a raspuns cu o ridicare din spranceana cum ca e prea pretentios si elitist. Eu sa spun drept m-am mirat de fiecare data, caci Kurosawa s-a lipit de sufletul nostru (al meu si al sotului) cu atata putere, incat mai ca nu-i unul de-al familiei, si ni se pare accesibil si de-a dreptul minunat, cu conditia sa ai un pic de timp si de deschidere. 

Eu una ma uit la filme din pura placere, ca un profan, pentru emotie estetica, pentru subiect, ca sa mai plang putin :) in nici un caz din motive de estetica cinematografica la care sa spun drept nu ma pricep. Iar Kurosawa, in afara de faptul ca este un regizor exceptional, atinge tocmai acele laturi ale sufletului meu care sunt larg deschise in timpul vizionarii unui film; Kurosawa vorbeste inimii, si cu inima ar trebui ascultat.

 Filmul a castigat in 1975 Oscarul pentru Cel mai bun film strain.

Despre Kurosawa voi mai vorbi, caci din cele aproape 33 de fime regizate de el mai sunt numeroase care merita vazute.

Alexandra

Primul premiu :)


Zilele acestea, Creativika m-a surprins placut cu acest premiu. Cum este primul nostru premiu, m-am bucurat si doresc sa-i multumesc frumos si sa va invit si pe voi sa-i faceti o vizita.


In plus, desi imi este foarte greu sa aleg, as vrea sa "decernez" Oscarul urmatoarelor blogguri:

Teo si Laura pentru inspiratiunea culinara
viatalatara pentru inspiratiunea rustica (si de la Alex, pentru ca ma face sa-mi doresc din ce in ce mai mult sa cultiv salata pe balcon).
Eugenia

duminică, 5 aprilie 2009

Supa cu morcovi si praz


Aceasta supa functioneaza si in varianta de post si de ne-post. Am sa va prezint "full-option"-ul, ramanand sa scoateti sau sa inlocuiti voi ingredientele pentru supa de post. Oricum, este foarte gustoasa in ambele feluri.

Sunt necesare:

3 fire de praz,

450 gr de morcovi,

coriandru macinat,

4 linguri de unt (inlocuiti cu margarina sau ulei pentru varianta de post)

1.2 l supa de pui (sau de legume)

150 ml iaurt grecesc (sau alt iaurt gras, eu folosesc Campina la pahar mic)

sare si piper

verdeata pentru ornat (eu am folosit patrunjel)


Se face asa:

Se topeste intr-o oala cu "sezutul" lat untul, se adauga prazul si morcovul taiate rondele si se amasteca bine in unt. Se pune capacul si se lasa cca 10 minute pentru a se inmuia, dar nu colora.

Se adauga coriandrul, cam o lingurita, si se mai lasa 1 minut. Se toarna supa si se asezoneaza dupa gust. Se fierb acoperit inca vreo 20 minute, pana cand morcovii si prazul s-au inmuiat.

Dupa ce se raceste un pic, se pune in blender si se paseaza. Apoi, se adauga doua linguri din iaurt in supa. Se gusta iar pentru a ne asigura ca nu-i mai trebuie sare.


Se serveste calda, (fara a mai fi fiarta), in boluri, in care se adauga o lingura de iaurt si putin patrunjel tocat. Noua ne-a placut grozav.


Pofta buna!

Ena

marți, 31 martie 2009

Patimirea Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita, mama lui

Luna iulie in 15 zile: patimirea Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita (+304).



Am primit cuvant sa citesc despre acesti sfinti..


In cetatea Iconiei, din tara Licaoniei, era o femeie tanara, de bun neam, anume Iulita, care se tragea din semintia imparatilor celor mai vechi ai Romei, fiind, cu credinta, crestina. Si, petrecand, cu un legiuit barbat, putin timp si, de la el primind si zamislind si nascand un prunc, de parte barbateasca, a ramas vaduva. Si, nascand pruncul, cu Sfantul Botez l-a luminat si l-a numit pe el Chiric.

Intru acea vreme, Diocletian, paganul, tinand sceptrul imparatiei Romei, a ridicat prigoana asupra crestinilor, in toate tarile stapanirii sale. Si era pus demn de dansul, in tara Licaoniei, dregatorul Dometian, om salbatic si fara de omenie, cu chip si cu narav de fiara, bucurandu-se de varsarea sangelui crestinesc. Deci, acela, venind in Iconia, a inceput a chinui cumplit pe cei ce credeau in Hristos, si ii cauta, cu inversunare, pe cei ce tineau, in taina, crestineasca credinta. Vazand aceasta si stiind ca nu se va putea tainui credinta ei, de acest tiran, credincioasa roaba lui Hristos, Iulita, s-a gandit sa fuga, ca se temea ca nu cumva, neputand suferi chinurile cele cumplite, sa se lepede de Hristos.

Deci, si-a lasat toate averile sale si casa si rudeniile si robii si toata frumusetea lumii acesteia pentru dragostea lui Hristos si, luandu-si pe fiul sau Chiric, fiind prunc de trei ani, si doua slugi credincioase, a iesit noaptea din cetatea Icoanei, si a purces printre straini aducandu-si aminte de ceea ce a zis Scriptura: "Nu avem aici cetate statatoare, ci pe cea viitoare o cautam". Si a mers in Seleucia, ca o straina, si ca una din cele sarace, tainuindu-si neamul sau, insa a aflat si acolo aceeasi prigoana asupra crestinilor. Ca un oarecare Alexandru, luand stapanirea de dregator, de la imparat, a mers in Seleucia si ucidea fara mila pe toti cei ce marturiseau numele lui Iisus Hristos.

Deci, fericita Iulita, aducandu-si aminte de ceea ce se scrie: "Fugiti de manie" si iarasi: "Cand va vor goni pe voi din cetatea aceasta, fugiti in cealalta", a iesit din Seleucia si s-a dus in Tars, cetatea Ciliciei, si petrecea acolo, intre cei saraci. Dar, dupa o vreme, acelasi dregator, Alexandru, a venit si in Tars, ca sa chinuiasca pe crestini. Si s-a facut cunoscuta Sfanta Iulita unora si au vorbit despre ea cu dregatorul. Iar acela indata a poruncit sa o prinda si a stat la judecata, inaintea poporului.

Si prinzand-o pe ea ostasii, cu fiul ei, amandoua slugile au fugit, dar priveau de departe, ca sa vada patimirea si sfarsitul ei. Si dusa a fost, inaintea dregatorului, Mucenita, avand in brate pe Sfantul Chiric, pruncul cel de trei ani. Si fiind intrebata de dregator despre nume, despre neam, de mosie, raspundea, cu indrazneala, marturisind numele Domnului nostru Iisus Hristos, numindu-se pe sine crestina, si spunand ca patria ei este cereasca Imparatie a lui Hristos. Deci, maniindu-se dregatorul, a poruncit sa ia de la dansa pruncul si, dezbracand-o si intinzand-o, sa o bata fara de crutare.

Si batuta fiind Mucenita, pruncul plangea si se tragea din mainile celor ce-l tineau pe el, ca sa alerge la mama lui. Iar dregatorul, vazand pruncul ca este frumos, a poruncit sa-l aduca la el. Si, luandu-l pe el, l-a pus pe genunchii sai. Si-l mangaia pe el, ca sa nu planga, si netezea capul copilului si-l saruta pe el si cuvinte dulci ii zicea. Dar copilasul se apara, tragandu-se din mainile lui si, ferindu-si capul de dregator, nelasandu-se mangaiat, nici sarutat de buzele acelea spurcate. Iar, privind spre mama sa, care era batuta, plangand, pruncul striga: "Crestin sunt, lasa-ma la mama mea". Si zgaria fata dregatorului cu unghiile sale.

Si, umplandu-se de manie, dregatorul l-a aruncat jos pe prunc si l-a izbit cu piciorul in coaste, trantindu-l jos de pe scaunul sau cel inalt. Iar pruncul cazand pe treptele cele de piatra si izbindu-se cu capul de colturile cele ascutite ale treptelor, tot locul acela l-a umplut de sange si si-a dat sufletul sau fara de prihana in mainile lui Dumnezeu. Si asa s-a incununat cu mucenicie Sfantul prunc Chiric.

Iar mama lui, Iulita, cumplit batuta fiind, ca intr-un trup strain patimea, si ca un stalp neinsufletit; si nimic altceva nu striga, fara numai aceasta: "Crestina sunt, si nu voi jertfi idolilor." Iar, daca au incetat a o bate si a ridicat-o de la pamant, a vazut pe fiul sau iubit mort, inaintea divanului, si zacand in sange. Drept aceea, s-a umplut de bucurie si a zis: "Iti multumesc Tie, Doamne, ca ai invrednicit, pe fiul meu, de un dar ca acesta, ca sa patimeasca muceniceste, el mai inainte de mine, pentru numele Tau cel sfant si sa primeasca cununa cea nevestejita a slavei Tale."

Dupa aceasta, a poruncit dregatorul sa o spanzure pe lemnul de chinuire si cu piepteni de fier sa-i strujeasca trupul si sa arunce cu smoala fiarta peste ranile ei. Si, asa, chinuita fiind Sfanta, dregatorul striga: "Miluieste-te Iulita, pe tine insati. Inchina-te zeilor ca sa te izbavesti din chinuri." Iar Mucenita raspundea: "Nu ma voi inchina dracilor si idolilor celor surzi si muti". Si dregatorul vazand rabdarea si marirea de suflet a Mucenitei, a osandit-o la taiere cu sabia. Si slujitorii, luand-o pe ea, au dus-o afara din cetate, la locul cel de moarte. Si mergea Sfanta, bucurandu-se, ca la o incununare de nunta. Si, ajungand la locul acela, a cerut putin timp, pentru rugaciune. Si ea, plecandu-si genunchii, s-a rugat, zicand: "Iti multumesc, Tie, Doamne, Dumnezeul meu, Iisuse Hristoase, ca ai chemat pe fiul meu mai inainte de mine, invrednicindu-l pe el a patimi, pentru numele Tau cel sfant si infricosator. Primeste-ma, dar, si pe mine, nevrednica roaba Ta, si ma invredniceste sa dobandesc dar inaintea ta, ca sa fiu numarata cu fecioarele cele intelepte, care au intrat in camara ta cea nestricacioasa. Ca bine sa Te cuvanteze duhul meu pe Tine, Ziditorul sau si pe Tatal Tau, cel fara de inceput, si pe Duhul Sfant, cel impreuna de o Fiinta, in veci. Amin."

Asa rugandu-se Sfanta, dupa ce calaul si-a ascutit sabia, i-a lovit grumajii si i-a taiat cinstitul ei cap, lasand-o la acel loc fara de ingropare, spre mancare cainilor si fiarelor. Asemenea si trupul Sfantului Chiric, afara din cetate tragandu-l, l-au aruncat langa trupul mamei sale si s-au dus. Si, sosind noaptea, cele doua slujnice venind, au luat trupul stapanei lor si al fiului ei si, ducandu-le departe, le-au ingropat in pamant. Dintre aceste slujnice, una a vietuit pana in anii marelui Constantin, intaiul imparat al crestinilor, cand Bisericile lui Dumnezeu au luat indrazneala, cu darul lui Hristos. Atunci, slujnica aceea a aratat credinciosilor locul unde erau ingropate cinstitele moaste ale Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita si a povestit patimirea lor. Si au scos sfintele moaste, intregi si pline de buna mireasma si dand tamaduiri. Iar patimirea lor a fost scrisa, spre pomenirea Sfintilor Mucenici, spre folosul credinciosilor si spre slava lui Hristos, Dumnezeul nostru, Celui impreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh slavit in veci! Amin.


Sa ne fie de folos!
Eugenia

luni, 30 martie 2009

Stop believing in fashion - Haina nu-l face pe om



Dupa "reducerile divine", e si natural sa "credem in shopping", nu?


Nu comentez, stiti voi mai bine decat imaginile acestea.

Cu drag, Eugenia.

sâmbătă, 28 martie 2009

Amintiri din copilarie I

Stiu ca deja s-a cam spart targul amintirilor, dar am promis ca postez si eu niste fotografii, asa ca ma tin de cuvant. Apoi, abia acum am reusit sa fac rost de ele, sa le selectez, scanez (multumesc, Alex!) si sa le postez.

Aceasta fotografie este facuta acasa la mine, impreuna cu mama si tata si buna mea mamaie. Mi-e tare draga fotografia.

Apoi, eu - un mic sef (de la tara, cu mainile in solduri).




Din seria de fotografii "cu frisca in cap" asa cum le-am intitulat eu mai tarziu. Aceasta este facuta in parul IOR, actualul Alexandru I. Cuza, in sectorul de trandafiri, unde ma intepam mereu tot incercand sa "mios" florile.

Aceasta forografie a fost facuta de ziua mea. Am postat-o pentru ca ma amuz mereu vazandu-l pe adi, baietelul de pe scaun care isi tine mainile ca niste clestisori, fiindca dezachilibrandu-se, s-a "proptit" in tort. In momentul fotografiei nu stia unde sa-si stearga mainile mai repede. :)))

Aici ma aflam la nunta unei rude, undeva in Ardeal. (Cred ca la Sfantul Gheorghe, dar n-as putea sa fiu sigura...) V-o arat pentru ca imi placea tare compleul cu care ma imbracase mama si imi amintesc ca profitam de orice ocazie de a ma invruti cu fusta aceea. In plus, imi placeau teribil nuntile (carui copil nu-i plac) fiindca dansam mult si ma alergam cu verisorii prin restaurant. :)

Iata si un moment mai delicat, cred ca terminam clasa a 4a, iar aici eram insiruiti dupa cum primisem premiu. Linia incepe cu Eugen, Danuta, Roxi, Daniel (care incepand cu clasa a 5a a luat conducerea!), eu, Ana, prietena mea din clasa a 2a (si pana acum!), Miha si Claudia. Ce mai faceti, oameni buni??

Ultima fotografie este facuta in Ardeal, in imprejurimea Ciucului, impreuna cu ai mei si verisorii mei preferati, Helga si Mo(Stefan). Un pic-nic foarte placut!

Sper ca v-am distrat. Imbratisari!

Eugenia (de-a lungul timpului)

joi, 26 martie 2009

Placinta cu mere de post fara margarina


De cand m-am hotarat sa renuntam la margarina chiar si in compozitia prajiturilor, nu am mai pregatit placinta cu mere caci nu aveam nicio reteta fara. Dar zilele trecuta o prietena mi-a trimis aceasta reteta delicioasa si m-am bucurat mult. Aluatul se face ca singur si se intinde excelent. 

20 linguri apa calduta
18 linguri ulei de floarea -soarelui
1 cub drojdie
3 linguri zahar
putina sare
faina cat cuprinde
2 kg mere
zahar si scortisoara dupa gust

Amesteci intr-un castron apa calduta cu uleiul, cele 3 linguri de zahar, sarea si dizolvi inauntru drojdia. Dupa ce a dospit 10-15 min pui faina cat sa obtii un aluat care sa nu se lipeasca de degete. Lasi 15 min la dospit. Intinzi prima foaie in tava, coci 5 min apoi pui merele calite si amestecate cu zahar si scortisoara, foaia a doua, intepi cu furculita si coci la foc potrivit vreo 40-45min.

Ium ium!

Alexandra

miercuri, 25 martie 2009

MUST GO ON A STASH DIET - Blog Candy

A new candy from Must go on a diet. Here's the link:http://mustgoonastashdiet.blogspot.com/2009/03/blog-candy.html. O noua bomboana de cadou, verificati link-ul de mai sus.
Bafta, Ena!

marți, 24 martie 2009

Sarmale de post


Trecand duminica pe langa bucataria de la Radu Voda am simtit izul mimunat al sarmalelor de post, si sufletelul meu de mamica cu burtica a suspinat zicand ca trebui sa mananc asa ceva. Si am inghitit in sec pana luni, cand hotarata m-am apucat pentru prima data sa fac sarmale. Sa mai zica cineva ca mersul duminica la biserica nu il face pe om mai ravnitor...

Am combinat o retata apetisanta de pe un forum cu cea gasita in cartea de bucate, si au iesit foarte bune la gust si mamut la aspect (dupa cum spune Cata). Le-am impachetat mai asa, cu barda, dar speram ca voi invata cu timpul. 

Asadar, avem nevoie de:

2 kg de varza murata
250 g de orez
250 g de ciuperci (ideal proaspete)
100 g nuca sfaramata
4 legaturi de ceapa verde
1 morcov
1 cana bulion
ulei
piper boabe
foi de dafin
marar
sare

Umplutura se prepara astfel

Se toaca 3 legaturi de ceapa si se calesc in 2 linguri de ulei. Se aduaga morcovul ras si cand s-au inmuiat bine se adauga orezul care se caleste si el. Apoi se adauga 2 linguri de bulion, ciupercile si nucile, apa cat sa acopera totul bine si se potriveste de sare. Se fierbe pana cand s-a umflat orezul si se adauga mararul tocat. Se lasa la racit.

Intre timp se pregatesc foile de varza pentru impachetat si ce ramane se toaca marunt. 

Se prepara un sos astfel: se caleste legatura de ceapa ramasa (tocata), se adauga piper (dupa gust) si se stinge cu bulionul ramas. 

Se impacheteaza sarmalele (fiecare dupa puteri, aici eu inca astept sfaturi). 

Se unge o cratita cu ulei, se pune un strat de varza tocata, apoi un strat de sarmale, apoi boabe de piper si foi de dafin, si tot asa pana se termina tot ce avem de pus, terminand cu varza tocata. 

Se toarna pe deasupra sosul si apa cat sa acopere sarmalele si se lasa la fiert 30 de minute. Dupa care se dau la cuptor pana se rumenesc frumos.

Ce-i drept dureaza mai mult decat credeam, dar merita. Mama si bebelus sunt multumiti acum.

Alexandra

luni, 23 martie 2009

Casuta din carton pentru Nectarie


De cateva saptamani ne tot straduim sa terminam aceasta casuta pentru Nectarie si in sfarsit am reusit si piciul este incantat. Am cumparat o cutie (cea mai marea gasita) de la Practiker si dupa ce a zacut o vreme in balcon, i-am decupat o usa, 2 ferestre si am pictat-o cu dupa cum ne-a taiat capul, cu elemente pe care Nectarie le poate recunoaste. Apoi am fixat-o bine de podea. 

Acum imi doresc sa fi fost mai mare (dar nu stiu de unde as putea gasi), caci e cam stramtorat in ea, totusi. 

Oricum e o activitate extrem de placuta si relaxanta, sotul meu si cu mine nu ne mai saturam de pictat (si tot ar mai fi de retusat pe ici pe colo).

Iata de unde am pornit...
Intrarea...
O fereastra innorata...Si o biserica la care Nectarie exclama adesea, cu glasul lui intepator: Cutaaa!!! (adica crucea :)

Si aici Nectarie dereticandu-si prin casa ...

Alexandra

duminică, 22 martie 2009

Easter blog candy!


Jennifer has a giveaway candy for who ever wants to participate. So, you can join her here: http://jennifer-phoenixcrafts.blogspot.com/2009/03/easter-blog-candy.html.
Jennifer ofera un cadou de hobby oricui doreste sa participe. O puteti "urmari" la link-ul de mai sus.

sâmbătă, 21 martie 2009

O noua colectie de brose (iesita la plimbare)

Zilele acestea, sub inspiratia primaverii si a altor lucruri care-mi plac, am lucrat la o noua colectie de brose. M-am gandit, atunci cand a fost gata (adica atunci cand am obosit) sa le scot la plimbare in parcul Unirea. Am stat la iarba verde...

Ne-am asezat pe-o banca, sa mai discutam cate ceva cu niste norisori veseli..








Iata un mica ciupercuta, tocmai rasarise!
O primavara frumoasa. Ena

miercuri, 18 martie 2009

Film emotionant

Am vazut zilele trecute un film care mi-a atins inima si mi-a venit ideea sa inauguram pe blog o rubrica de filme dragi. Se numeste Black si este povestea unei fetite surde, oarbe si mute care nu reuseste sub nicio forma sa comunice cu parintii ei, sau ei cu ea. Are 8 ani si se poarta ca o salbatica. Tatal, care desi o iubeste, are o fire orgolioasa si aspra, nu mai rezista si vrea sa o trimita la ospiciu. La insistentele mamei accepta insa sa ii dea o sansa unui profesor pentru orbi si surzi, care soseste in casa si o intoarce cu susul in jos in incercarea de a ajunge cumva la sufletul fetitei. 
Povestea este foarte emotionanta, cum reuseste acesta usor usor sa-i transmita sensul cuvintelor, ca apa e apa, lingura lingura si mama mama. Iar progresele fetei sunt uimitoare, incalzita de dragostea si grija profesorului si a familiei reuseste sa invete nenumarate lucruri (de exemplu chiar sa danseze), si sa doreasca sa-si continue studiile la universitate. Astfel devine prima femeie cu astfel de dizabilitati acceptata la o facultate normala. 



Este foarte frumoasa si relatia de incredere si prietenie profunda care se leaga intre profesor si fata, care se vadeste si atunci cand profesorul, batran fiind, ajunge grav bolnav si este ingrijit tocmai de eleva sa. De fapt, ce mi-a placut mult este ca dragostea si devotamentul unuia pentru altul pot face minuni, si este un adevar pe care adesea il uitam.

In plus este si un film cu un substrat crestin, familia din film este credincioasa si apar numeroase sugestii la mantuire si lumina de care se vor bucura in Rai toti cei vrednici, chiar si cei orbi. Filmul are la baza o poveste reala (a profesoarei Anne Sulivan si a elevei Helen Keller), ceea ce il face in ochii mei si mai interesant. Este foarte bine jucat si filmat si il recomand cu caldura. Mai multe puteti citi aici
Hellen Keller impreuna cu profesoara Anne Sulivan (1888)

Alexandra