miercuri, 24 februarie 2010
Prajitura cu piersici (post)
Chiftelute din ciuperci si cartofi (post)
-1 kg ciuperci
-6 cartofi potriviti
-3-4 cepe potrivite si ele
-8 catei de usturoi
-1-2 legaturi de patrunjel
-3-4 felii de paine
-1 lingura de faina + 150 gr faina
Apoi, m-am apucat de treaba.
Am pus la fiert cartofii curatati si taiati in felii mari. Intre timp, am tocat ceapa relativ marunt, am curatat ciupercile si le-am taiat bucati mici.
Calim ceapa in putin ulei, adaugam ciupercile si le lasam sa fiarba in zeama pana scad si se inmoaie bine.
Intr-un castron pasam cartofii, adaugam painea faramitata, usturoiul pisat, patrunjelul tocat si ciupercile date in prealabil prin tocatorul electric. Potrivim cu sare si piper. Adaugam si lingura de faina in amestec, omogenizam si incercam sa vedem daca putem forma chiftelutele. Daca este necesar sa fie mai legate mai adaugam putina faina sau paine in compozitie.
Formam chiftelutele, le dam prin faina si le prajim in ulei incins, intorcandu-le pe partea cealalta cand sunt rumenite. Data viitoare mi-am propus sa incerc si la cuptor, fara prajeala.
Ies foarte bune, se pot servi cu salata verde si/sau rosii.
Yum-yum! :)
Ena
duminică, 14 februarie 2010
Miss Potter si copiii

Miss Potter este o poveste incantatoare despre eforturile unei femei de a gasi fericirea, iubirea si acceptarea operei sale artistice.



joi, 11 februarie 2010
Sufleu de spanac
Jane Austen Marathon
marți, 9 februarie 2010
Senzationalul gratin cu cartofi si telina
- 5 cartofi potriviti, curatati si taiati rondele
- o telina de 500 gr, taiata felii
- 3 oua
- 1 litru de lapte
- branza cedar, cca 300 gr *(reteta originala prevede mai putin, dar eu am pus mai mult si a fost de bine)
- 200 ml de smantana lichida (pentru frisca)
- 30 gr unt
- sare, piper si nucsoara.
Facem asa:
Spalam si taiem telina si cartofii. Fierbem cartofii, apoi telina in laptele in care am adaugat si putin piper si nucsoara dupa gust.
Pregatim un vas de cuptor (yena folosesc eu), il ungem cu unt si il "frecam" cu un catel de usturoi pisat.
Batem ouale impreuna cu smantana lichida, sare, piper si nucsoara. Razuim branza cedar si preincalzim cuptorul la 180gr.
Incepem aranjarea rondelelor pe fundul vasului, avand grija sa punem pe fund cartofi, un polonic de amestec cu oua si smanatana, apoi branza. Urmeaza telina si reincepem operatiunea.. pana cand terminam cu telina si cedar deasupra.
Se da la cuptor pana cand este rumenita frumos. Va asigur ca este delicioasa, iar revista din care am luat-o a dat ca sugestie de servire, fie natur, fie cu salata de andive cu nuci. Da, exact, revista este frantuzeasca. :)
Pofta buuuna!
Ena
PS Multumesc pentru ajutor, ingrediente, revista, sprijin si pentru altele unei dragi prietene de-ale mele!
sâmbătă, 6 februarie 2010
Caut urgent cresa de stat
Am sunat la multe crese din sectorul 2, dar mi se spune ca nu au locuri, plus ca tarifele variaza de la 2 milioane pe luna la 7 milioane (la stat), se pare ca in functie de adeverinta de salariu pe care ti-o solicita la inscriere!
Daca cineva dintre prietenii blogului ma poate ajuta cu un sfat (poate ati trecut deja prin cautarea asta disperata cu mai mult succes), cu un pont, o cunostinta :) ca sa reusesc sa inscriu copilul la cresa il rog sa-mi scrie pe adresa personala pgrigorie@yahoo.com
Multumesc mult!
Alexandra
miercuri, 3 februarie 2010
De pe la bunici
miercuri, 20 ianuarie 2010
Bucurie la Lupsa
Si intr-adevar locul este minunat, manastirea, curtea, chiliile, arhondaricul sunt asa de cum se cuvine, cu atata bun gust aranjate, atat de frumos ingrijite incat m-au cucerit de la inceput.
Apoi, cina pe care am primit-o m-a impresionat prin simplitatea si gustul deosebit, mai ales ca parintii ne-au ascuns fiecaruia in ceasca de lapte un baton mic de ciocolata.
Pangarul manastirii este foarte bine aprovizionat, ordonat si primitor, cu o bancuta pe care poti rasfoi cartile si cu o masuta unde se poate bea ceai. De pe pereti te indeamna la lecturarea cartilor sfinte pozele mai multor sfinti contemporani: Sfantul Siluan Atonitul, Parintele Sofronie, Parintele Serafim Rose.
Cata a avut si el parte de o bucurie, gasind o editie noua si definitiva din Psaltirea tradusa de Par. Rafail Noica.
Duminica am participat la Liturghie in Paraclisul manastirii, care nu este inca terminat, dar adaposteste o icoana minunata a Maicii Domnului cu Pruncul, numita Mangaietoarea (copie dupa originalul aflat la manstirea Vatoped), si inca una la iconostas, foarte frumoasa, cu Sfantul Siluan. Povestea icoanei Maicii Domnului o gasiti aici, este tulburatoare.


Oricum a fost o experienta de care ne-am bucurat tare mult.
Alexandra
sâmbătă, 9 ianuarie 2010
Prajitura cu branza si lamaie (Cheesecake with lemon)
200 gr biscuiti de ovaz
90 gr unt topit
250 gr de frisca
300 gr branza de vaci (eu am folosit almette de smantana, dar nu e deloc obligatoriu, de fapt recomand milli la pachet)
4 linguri lapte condensat din cutie (nu homemade, inca nu am incercat cu acesta, dar am gasit retete prin bloguri)
coaja rasa de lamaie
1 lingura zeama de lamaie
Ansamblare: Se topeste untul si se pune peste biscuitii de ovaz gata faramitati. Se amesteca bine si se preseaza pe fundul unei forme de tarta sau ce avem disponibil.
Separat, se bate branza, peste se adauga frisca si se amanesteca in continuare cu telul, apoi laptele condensat, apoi coaja de lamaie si zeama. Se mai bate putin, dupa care se pune crema peste blat si se da la rece pentru cateva ore.
Inainte de servire, se poate orna cu bucatele de lamaie sau dupa fantezia fiecaruia, cu gem sau alte fructe proaspete. Crema este foarte dulce si satioasa de la laptele condensat, dar se echilibreaza cu lamaia foarte bine.
Degustare placuta!
Ena
miercuri, 6 ianuarie 2010
Spaghete Carbonara
vineri, 25 decembrie 2009
Craciun fericit!
Eugenia
miercuri, 23 decembrie 2009
Daruri de botez
miercuri, 16 decembrie 2009
Copiii de la Valea Plopului au nevoie de ajutor

Iata datele lor de contact:
ASOCIATIA PRO VITApentru nascuti si nenascuti
Bd. Nicolae Iorga 72
Valenii de Munte; Jud. Prahova
Tel: 0244 421 316
Daca vreti sa trimiteti pachete folositi adresa urmatoare:
Preot Tanase Nicolae
Parohia Valea Plopului, Comuna Posesti
Jud. Prahova, Romania
Tel/Fax : 0244 280 695
Conturi Bancare - BCR Valenii de Munte
www.valeaplopului.com |
Trucuri in bucatarie
luni, 14 decembrie 2009
Sling
.jpg)
miercuri, 9 decembrie 2009
Sfantul Ieromartir Filumen din Palestina, cel ucis de evreii sionisti


marți, 8 decembrie 2009
Prajitura cu mere (de post)
1 cana de zahar
1/2 lingurita de scortisoara
2/3 cana de lapte de soia
esenta de vanilie
Pentru umplutura: 1,3 kg de mere, 2 lingurite de zahar, 1 lingurita de scortisoara
luni, 7 decembrie 2009
Dr. Obstetrica-Ginecologie Medicover/Filantropia
Fiind abonata Medicover, am mers la recomandarea unor prietene, la dr. Hamid, desi aveam mari retineri din pricina faptului ca am decis sa merg la un dr. barbat, dar si arab pe deasupra. Stiu ca suna peconceput, dar macar recunosc ca ma deranja asta.
Rezultatul? Dupa prima vizita la dumnealui, desi testasem 3 dr. diferiti inainte, stiam ca voi naste cu el, oriunde, oricum. Mi-a dat multa incredere, multa informatie (fiind la prima sarcina, era nevoie, nu stiu cum de ceilalti dr. nu si-au dat seama de asta). Mi-a explicat in amanunt ce analize imi sunt necesare, care este rostul lor, ce ar trebui sa fac sau sa nu fac in perioada sarcinii.
Intotdeauna la sfarsitul vizitei, isi rezerva cateva minute in care imi raspundea la orice intrebari as fi avut legate de sarcina, etc.
Intr-un (fericit) final, am nascut la Filantropia in vara lui 2007. Era de garda atunci cand m-am internat, si imi amintesc zambetul lui si increderea pe care mi-a dat-o, chiar si cand nu era acolo. Spitalul arata jalnic, familia mea, mai putin sotul, erau cu totii plecati din oras, si sentimentul de singuratate pe care-l descoperi in acel ceas devenise mai acut. Carantina nu-l lasa nici macar pe Andrei sa ma vada in acest timp, asa ca eram doar eu, mila Domnului si acest doctor. Cat timp a fost plecat din spital, m-a lasat pe mana unui alt doctor, dar a revenit in timp util pentru nasterea Anastasiei.
Pe toata perioada sederii in spital (3 zile) m-a vizitat zilnic, ceea ce nu pot spune pentru celelalte colege de camera care nascusera cu alti dr. Mi se pare o persoana care face exact ceea ce i s-a harazit in viata si m-am gandit sa va scriu despre el, pentru ca stiu multe fete care sunt in cautare de doctori buni, atenti, implicati.
Sper sa foloseasca cuiva aceasta postare.
Mai cu seama ca si eu acum ma indrept spre o noua nastere.
Eugenia
Editura Predania- Calendar 2010, "Sfinţi ai vremurilor noastre"

duminică, 6 decembrie 2009
Ciulama de pui si/sau ciuperci
Fiindca noi nu tinem post in anul acesta (eu cu sarcina, sotul cu sanatatea), am facut o ciulama de pui si ciuperci, care a iesit de minune. Daca v-ati dori sa fie de post, trebuie doar sa ignorati partea cu "pui", in rest este cam la fel.
Ingredientele ar fi urmatoarele:
4 pulpe superioare de pui (puteti folosi si piept sau alte parti, greutatea ar fi cam 500 gr)
500 gr de ciuperci, curatate si taiate felii
2 cepe, curatate
faina
ulei
sare
piper
delikat
dafin
marar.
Eu la orice mancare cu pui fiert, intai dau puiul in cateva clocote, cat sa iasa spuma aceea gri si urata, apoi il spal bine, la fel si oala si il pun din nou la fiert in apa curata. Asa am facut si acum, apoi am adaugat ciupercutele, cand puiul deja a fiert cam pe jumatate si cepele intregi. In apa, am adaugat spre sfarsitul fierberii sare, delikat.
Cand au fiert, am scurs zeama, ar trebui sa avem cam 1,5 l, am indepartat cepele si am pus carnea impreuna cu ciupercile sa stea acoperite intr-un vas cu capac. Zeama scursa am pus-o inapoi in oala si cu totul pe foc mic.
Separat, am pus intr-o oala, cu fundul mai gros si mai lat (de preferat), o ceasca de ulei pana cand s-a incins, apoi am adaugat cate putin faina dintr-o cana, amestecand-o continuu cu telul. Dupa aceea, am adaugat cu polonicul zeama de la fiert, continuand sa amestec fara incetare, astfel incat sa elimin cocoloasele care se formeaza. Atunci cand am ajuns la consistenta dorita, (si fara cocoloase) putem adauga dafinul, carnea si ciupercile si lasam sa fiarba putin impreuna, pe foc mic. Mai potrivim de sare si piper, iar dupa ce stingem focul, adaugam o legatura de marar verde, proaspat tocat.
Sper sa aveti pofta!
Eugenia