joi, 23 decembrie 2010

Copiii, cărţile, Moşul şi Crăciunul

Din nou depre cărţi, marea mea plăcere. Am tot colindat prin librării căutând pentru Nectarie cărticele de Crăciun şi de data aceasta am fost tare dezamăgită. Aproape tot ce găseşti frumos ilustrat are un mare Moş Crăciun pe copertă, dacă nu e Moşul sunt spiriduşii săi, dacă nici ei, atunci musai renii :) Cert e că dacă spui cărţi de Crăciun spui Moş Crăciun.

Noi ne-am hotărât să nu-i povestim lui Nectarie că Moş Crăciun aduce cadouri, ci că oamenii care ne iubesc ne aduc daruri de Craciun pe care le găsim dimineaţa sub brad. Sper că asta nu îi va ştirbi bucuria Crăciunului. Eu am fost tare amărâtă când am aflat că nu e Moş Crăciun, şi nu aş vrea să treacă prin asta în mod inutil. Povestea aceasta a moşului (de fapt drăguţă, dar o poveste!), a luat aşa de mare amploare încât, deşi Nectarie ştie ce i-am spus, e încă în dubiu dacă să mă creadă sau nu: moşi peste tot, toată lumea îl întreabă ce-ţi aduce moşul, ai fost cuminte pentru moş, i-ai scris moşului... Asta cu atât mai mult cu cât nu stau să-i spun fiecăruia care aduce vorba, ştiţi, dar Moşul nu există!

În plus, Nectarie e încă prea mic ca să înţeleagă cât de cât ce e Craciunul de fapt, aşa că pentru el deocamdată înseamnă daruri, zăpadă, Domn domn să-nălţăm! şi uneori ziua când a ieşit Doamne Doamne din burtica mamei lui. Trag nădeje că în timp se va bucura mai mult de semnificaţia Crăciunului, dar şi de daruri, globuleţe şi brad, căci nu vreau să-l lipsesc de aceste bucurii nevinovate.

Revenind la cărţi, ceva ceva tot am găsit pe inima mea (adică cât mai puţin Moş şi de-ai lui :) şi fără îngeraşi bucălaţi sau fetiţe cu aripi - pentru că îngerii nu s-au arătat vreodaă aşa)

O zi de iarnă de la Infodar, povestea unui arici drăgălaş şi darnic care işi dăruieşte mănuşile, fularul şi căciula unor animale mai înfrigurate ca el.

Brăduţul de Crăciun de la Crişan, despre un băieţel şi tatăl său care pornesc prin pădure să taie un brad pentru Craciun dar ajung să facă cu totul altceva... 

Ţinutul fulginlor de nea de la Infodar, despre animalele fascinante care traiesc in tinutul rece şi peisajelor de basm de acolo.


Carte cu abţibilduri de Crăciun de la Rao, tot felul de activităţi cu autocolante (preferatele lui Nectarie). 

Despre naşterea Mântuitorului o carte minunată cu text în engleză şi ilustraţii ortodoxe, care se poate comanda de aici.


Şi încă o carte mică, dar foarte potrivită pentru cei foarte mici, care se găseşte tot aici.  

Cu siguranţă însă nu am văzut tot ce se găseşte pe piaţă, aşa că dacă mai aveţi sugestii, le aştept cu bucurie! Există printre voi, părinţi care au spus copiilor mici adevărul despre Moş şi dacă da, a fost bine? Ce alte soluţii aţi găsit?

Alexandra

luni, 20 decembrie 2010

Să fii vânzător de Sărbători

Weekendul acesta am bătut un pic magazinele şi librăriile în căutare de cadouri şi văzând vânzoleala şi agitaţia de acolo mi-am adus aminte cât de greu este sa fii vânzător în perioada aceasta a anului. Magazinele îşi prelungesc programele uneori trecut de miezul nopţii, primeşti marfă încontinuu (că dacă nu vinzi acum, atunci când?), clienţii sunt din belşug şi fiecare vrea ceva anume, acum, repede şi bine :)
În studenţie (adică nu chiar aşa de demult :) am lucrat trei ani ca librar într-o librărie foarte vizitată, şi încă mi-aduc aminte ca ieri (vorba lui Creangă) cât de greu mi-era să lucrez pe 24 până târziu şi apoi repede la Ploieşti la părinţi şi înapoi pe 26 la muncă. Şi nu atât de munca în sine (e destul de frumos să fii librar, dacă iţi plac cărţile), ci de lipsa tihnei de Sărbători, iureşul acela te doboară, parcă nici gândurile nu ţi le mai auzi.

Aşa că, atunci când intru în librărie de Sărbători sau în supermarketurile cu program prelungit încerc să mulţumesc mai mult vânzătoarelor, să le zâmbesc şi să nu fiu prea pretenţioasă, căci nici lor nu le e uşor.
Sigur, pe de altă parte multora nu le e uşor (nu numai de Crăciun), dar asta e părticica care m-a atins pe mine, căci se pare că într-adevăr înţelegi mai bine greutatea altuia dacă ai trecut şi tu prin lucruri asemănătoare.


Alexandra

miercuri, 15 decembrie 2010

Seri de poveşti pentru copii la Cărtureşti

Toată săptămâna aceasta la Cărtureşti se citesc poveşti de la ora 7 seara. Ieri am fost şi eu cu Nectarie şi a fost foarte plăcut. Un pic cam aglomerat, dar multă veselie şi cărţi frumoase de răsfoit după (şi pentru mămici şi pentru pitici).

Ieri s-au citit Frumoasa din pădurea adormită şi Prâslea şi merele de aur.

Astăzi seară e teatru de păpuşi.

Mai multe detalii aici.

Alex

miercuri, 8 decembrie 2010

Pediatru bun

Iată că Maria s-a îmbolnăvit din nou şi cum ea are tendinţa de a face forme severe de răceală, am mers la pediatra noastră. Şi cu această ocazie mi-am reamintit ce persoană deosebită este, şi ce medic competent, despre care pot spune, în bună cunoştinţă de cauză, că rar găseşti.

Noi colaborăm cu dânsa de patru ani şi nici măcar o dată nu ne-a lăsat fără să ieşim teferi din boală, mai grea sau mai uşoară. Telefoane la 11 noaptea, sâmbăta sau de Paşti, pe toate le-a primit cu bunăvoinţă, gata oricând să ajute.

În plus, sau mai ales, este un medic foarte priceput, nu abuzează de medicamente, dar stie exact ce să prescrie atunci când e nevoie. Lui Nectarie nu i-a prescris niciodată antibiotice (dar nu le-a evitat la Maria, când chiar nu se putea fără), deşi a fost bolnav ca orice copil, şi de fiecare dată şi-a revenit cu bine dupa tratamentul recomandat.

Îmi place şi faptul că atunci când e necesar, trimite copilul la investigaţii de specialitate la medici foarte pricepuţi pe domeniul lor.

Este vorba de doamna doctor Rodica Nanu şi o recomand cu cea mai mare bucurie. Deoarece este pensionată poate fi găsită numai la Medicover Plevnei. Acolo preţurile sunt destul de piperate pentru buzunarul nostru, dar după doi copii şi destule boli simt că merită din plin efortul de a merge la consultaţii la nevoie şi pentru lucruri mai puţin grave să păstrăm legătura la telefon

Alţi medici pediatri de care am fost mulţumită (dintre cei la care ne-a trimis doamna Nanu) sunt dr. Mihai Craiu de la IOMC (pe probleme pulmonare), dr. Nina Bratu de la Budimex (ortoped şi chirurg) şi dr. Anca Ioana de la IOMC (ecografician).

Alexandra

luni, 6 decembrie 2010

Câştigătorii

Cele două câştigătoare ale concursului sunt Aurelia şi Irina.
Aurelia a caştigat Povestea Sfântului Ierarh Nectarie iar Irina, Cântarea lui Nicolae.

Va rog să trimiteţi un mesaj de confirmare (cu adresa de livrare) pe mailul editurii, edituraiona@gmail.com.

Mulţumesc tuturor participanţilor, aş fi vrut să fie mai multe cărţi drept premiu, dar sper să mai fie şi alte concursuri.

Alexandra