vineri, 16 martie 2012

Gradinaritul anotimp cu anotimp

Fiecare dintre noi parasim realitatile vietilor noastre pentru a visa. Iar unele vise par cu siguranta imposibile, dar asta pana cand vine cineva si face, pur si simplu, lucrul acela, nestiind ca este imposibil. :)
Mie, cand mi se intampla sa visez, mai todeauna adie si un vanticel placut de vara, care aduce cu el miresme de flori.
Tot prin editura All am dat de "Gradinaritul anotimp cu anotimp" si, dintr-o data, visul a parut mai tangibil ca niciodata. O gradina minunata este un vis absolut realizabil, incepand prin a te lamuri asupra conceputului pe care doresti sa pornesti, in a alege unde vrei sa stai si ce flori sa te bucure sau ce fruct sa mananci. 
Am sa ma opresc la agrise, imi plac enorm, imi amintesc de copilarie si mereu am vrut sa stiu cum se cultiva. Am aflat din carte ca sunt multe soiuri, printre care si Agrisul Chinezesc. Acesta este o planta dioica, ceea ce semnifica faptul ca are plante masculine si feminine si sunt necesare ambele ca sa ne delecteze cu fructe.
Planta poate avea si 6 m si are flori mari albe, cu miros placut, ceea ce este un atu, fie ca vrem o gradina decorativa, fie una care sa produca.
 
Sper sa va faceti si voi planuri de gradinarit pe baza acestei carti, si chiar va puteti face de cap cu imaginatia: iazuri, potecute, arcade, coacaze, niste rosii cherry culese de dimineata si puse pe masa, langa o bucata de branza, niste trandafiri mirositori alaturi si, clar, un strop de fericire.

Ena

sâmbătă, 3 martie 2012

O carte in dar de la All

Cum pe internet vestile cicula repede am aflat si eu despre campania vAlluntar iniţiată de editura All si m-am bucurat sa pot cere o carte pe care de vreo doua targuri o urmaresc, dar nu ma induram sa o si cumpar: Tehnici culinare şi ustensile de bucătărie.


De la Eugenia m-am molipsit de placerea de a rasfoi carti de bucate asa ca, de indata ce a sosit curierul, am deschis-o cu mare bucurie, admirand mai intai cat e de prezentabila: coperta frumoasa, foile de buna calitate, cartonata, cusuta, o bucurie pentru ochi. Din fericire si continutul este foarte interesant. Prima parte prezinta ustensilele de bucatarie si e scurta si concisa, dar a doua parte e cu adevarat ceva nou in peisajul cartilor despre gatit. Iti arata pas cu pas cum sa faci o multime de lucruri: de la frisca la aluat de pizza, la marinata pentru curcan, tarte de tot felul, biscuiti, prajituri, sosuri, creme si altele.
De exemplu, eu am aflat ca felurile de linte difera nu numai prin culoare, ci si prin timpul de fierbere: lintea galbena se fierbe in 10 minute, iar lintea verde si maro in 40... Asa mi-am explicat in sfarsit de ce cateodata mancarea de linte imi iesea foarte terciuita, iar altatadata insuficient fiarta :)
Apoi am mai aflat ca frunzele de busuioc se toaca cel mai usor daca sunt rulate si apoi tocate. Ca ardei copti se decojesc mai usor daca ii pui la final intr-o punga de hartie (datorita faptului ca asa se aburesc).
Cartea are si retete, dintre care cele de sosuri mi s-au parut foarte clare si realizabile, chiar si pentru mine careia de obicei nu-mi ies sosurile.
Acum ca am putut sa o citesc in voie sunt de parere ca e o buna investitie pentru o gospodina incepatoare (mai ales ca la targurile de carte are de obicei o reducere de 50% fata de pretul de raft).

Şi pentru că acest articol e parte din campania vAlluntar iniţiată de editura All, vă invit, daca vreti, să comentaţi ca să puneţi la treabă echipa de voluntari de la All.

Alexandra