vineri, 18 septembrie 2009

Din concediu - Manastirea Slanic

Fiind in luna a opta nici nu visam la concediu, dar cu ajutorul Maicii Domnului toate s-au randuit asa de frumos: parintii ne-au imprumutat masina, ceilalti parinti l-au gazduit pe Nectarie timp de o saptamana, iar noi ne-am avantat spre Sibiu, Campulung Muscel si Curtea de Arges, o zona pe care nu o vizitasem niciodata.

Biserica mare, care tocmai se picteaza

Cel mai lung popas la o manasire l-am facut la Manasirea Slanic (Arges) unde am participat la hramul de pe 8 septembrie.


Imagine din altarul bisericii mare

Parintii ne-au gazduit foarte frumos, desi bineinteles era plin de pelerini, intr-o camaruta numai a noastra, cu paturi inalte de lemn ca de pe vremea bunicii si iz de var proaspat.
Casuta in care am fost gazduiti

Manastirea se afla intr-o poiana mare in mijlocul unei paduri de fagi, iar drumul pana acolo (din sat) este foarte accidentat, dar merita fiecare emotie ca masina s-ar putea opri intr-o groapa si acolo sa ramana :)

Randuiala e foarte frumoasa, cu liturghie la 5 dimineata, vecernie seara si miezonoptica si ceasuri la 00.30. Cum nu mai participasem niciodata la o slujba de noapte am ramas adanc miscata de frumuseta si tainicul acesteia, de biserica luminata doar de lumanari, de rugaciunea abia murmurata a Parintilor. Pe de alta parte si foiala din suflet era mare, si nerabdarea, si parerea ca da e frumos, dar mai dureaza mult... :(

Interiorul paraclisului

Cu toatea acestea m-am bucurat tare mult de aceasta sedere, de odihna sufleteasca de acolo, de duhul de rugaciune din manastire, care este dat de prezenta staretului Teofil Badoi (despre acesta puteti citi un articol aici). Parintele este in varsta si este bolnav, tocmai fusese operat la ochi, dar si-a gasit timp sa ne dea o binecuvantare si cateva cuvinte de folos, sa ma incurajeze pentru nasterea apropiata si chiar sa ne daruiasca o carte.

In paraclisul in care se slujeste mi-au atras atentia cateva icoane de catapeteasma minunate, despre care ni s-a povestit ca sunt pictate de Parintele Ilie, care se ocupa si de pictarea bisericii mari (inca neterminata). Cel mai mult mi-a placut aceasta icoana cu Maica Domnului si Pruncul, asa de plina de dragoste si de dulceata.

Biserica in care se slujeste (cu hramul Sf Calinic de la Cernica) adaposteste moastele Sfintilor Teodor Tiron si Teodor Stratilat, ale Cuviosului Neofit, ale Sfantului Cuvios Antonie de la Iezerul.



Manastirea Slanic se află în comuna Aninoasa, jud. Arges, la 24 km V de Câmpulung şi 24 km E de Curtea de Arges. Venind din Campulung Muscel, la 2 km de satul Slanic, pe dreapta este un drum pietruit care duce la manastire (cam 5 km). Drumul dintre Campulung Muscel si Curtea de Arges este destul de prost, plin de gropi carpite (unele), asa ca trebuie avut grija, dar macar manastirile aflata pe acest traseu sunt toate semnalizate.

Alexandra

2 comentarii:

  1. http://manastireaslanic.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta! Foarte frumos! Stiati ca Pr Ilie este considerat cel mai bun scriitor de icoane, din lume, al timpurilor noastre?
    Doamne ajuta si mult har!

    RăspundețiȘtergere