La manastire se ajunge din drumul national Brasov-Sibiu, la 2 km de localitatea Persani, cum mergi spre Sibiu, se face stanga spre Sinca Veche, iar din sat mai sunt cam 3 km pana la manastire, pe un drum asfaltat si foarte bun.
marți, 22 septembrie 2009
Manastirea Sfantul Nectarie de la Sinca Veche
La manastire se ajunge din drumul national Brasov-Sibiu, la 2 km de localitatea Persani, cum mergi spre Sibiu, se face stanga spre Sinca Veche, iar din sat mai sunt cam 3 km pana la manastire, pe un drum asfaltat si foarte bun.
vineri, 18 septembrie 2009
Din concediu - Manastirea Slanic
miercuri, 2 septembrie 2009
Ciorbita de pui
Ciorbita de pui este o ambitie veche de-a mea, dar care nu a ajuns prea aproape de reusita pana aseara.
Bun, am pregatit asta pentru “ciobita” noastra preferata:
- o ceapa, taiata in 2
- 2 morcovi, curatati si dati fie prin razatoare, fie prin maruntitor
- ½ telina potrivita, tratata ca si morcovul
- Optional, 1-2 cartofi, bucatele mici, si/sau alte legume (dovlecei, alte radacinoase, etc)
- 5 rosii, decojite si tocate marunt sau facute suc
- Pieptul, pulpele si aripile de la 1 pui potrivit
- 1 lingura vegeta, sare, leustean.
Dupa indicatiile unei persoane cu experienta, eu am procedat asa:
Am spalat puiul, l-am transat, astfel incat sa obtin bucatile de mai sus, pe care le-am pus la fiert, in apa cu sare, cat sa le acopere. Dupa 4-5 minute de clocot, iese in general, o spuma uratica. Motiv pentru care, rastorn puiul in strecuratoare, il spal bine, la fel si oala in care a fiert. Apoi, pun bucatile in oala, cam 2-3 l de apa, dupa cum va place, mai plina sau mai apoasa. J Peste ele adaug bucatile de ceapa, putina sare, urmand dupa 5 minute de fiert, morcovul cu telina. Se lasa la fiert pana cand acestea din urma sunt aproape gata. Se adauga sucul de rosii, si vegeta. Apoi, in cam 15 minute ar trebui sa fie gata, dar va indemn sa verificati.
Dupa ce a fiert, verificati daca mai este nevoie de sare, puneti leusteanul tocat marunt (extra-marunt, daca aveti mofturosi ca ai mei la masa).
In acest stadiu, ciorbita mai merge acrita inca. Noi o acrim, dupa gustul fiecaruia, in farfurie, dar o puteti face inca din timpul prepararii, folosind bors, suc de corcoduse si ce alte inventii mai aveti voi pe acasa.
Pofta buna!
Eugenia
Mazare cu pui
Pentru mancarica de mazare, ne sunt necesare dupa cum urmeaza:
- conserva de mazare, cca 400 gr
- o lingura faina
- 1 ceapa potrivita
- O rosie bine coapta, fara coaja, toccata sau blendarita J
- Bucati de piept de pui (cam 1 piept)
- Ulei, marar, sare
Pregatim pieptul de pui, spalandu-l, indepartand pielita si taiandu-l in bucati de marime potrivita.
Intr-o tigaie sau craticioara, prajim in ulei bucatile de pui pana se rumenesc putin si sunt bine patrunse, apoi le scoatem deoparte intr-un vas. In locul lor punem ceapa, taiata marunt, la calit, pana cand sticleste. Adaugam o canuta cu apa si o lasam putin sa fiarba.
Intr-o cana, punem lingura de faina, si o diluam cu apa, atentie sa nu ramana cocoloase. Si aceasta compozitie se adauga peste ceapa, impreuna cu mazarea, urmata la scurt timp de bucatile de pui. Se mai pune apa, in functie de cat de gros ne dorim sosul. Spre sfarsit, punem rosiile, eu le pun in blender inainte, adtfel incat este suc de rosii. Se mai lasa cam 10 minute, apoi potrivim de sare si presaram marar, proaspat tocat.
Se serveste calda, cu sau fara friganele.
Ena
Ostropel cu pui (a la mama lui Andrei)
Necesare:
bucati de pui, merge bine si bucati de piept, sa presupunem 1 pui bucatit
Rosii (la un pui, merg cel putin 1 kg)
Cimbru
Sare, usturoi (cativa catei, dupa gust)
Se rumenesc bucatile de pui intr-o tigaie, pana devin aurii.
Eu le mut apoi intr-o cratita (in care voi face toata mancarea), si adaug apa, lasandu-le sa fiarba. (Poti pune si o lingura de ulei, dar daca ai mai mult pulpe sau parti mai grase, piele, etc, nu mai pune ulei, ies ft bine si fara.)
Cand mi se par aproape gata, adaug rosiile cojite si tocate marunt, cred ca pot fi si blendarite, iar e dupa cat de gros va place sosul. Se poate adauga si cimbrul, cateva foi de dafin sis area. Pe parcurs, iarasi dupa preferinta, se mai poate adauga apa. Spre final, adaugam usturoiul strivit, dar nu ca la mujdei, mai cu mila. J Mai fierb un minut-doua si se opreste.
Evident, merge bine cu piure!
Ena