marți, 13 octombrie 2009

Varza dulce calita (de post)


Tot pe val, azi am gatit si varza calita. Demult tot incerc si nu reusesc sa fac, dar de data asta n-am mai amanat. In ciuda faptului ca este prima data, a iesit foarte buna. Asa ca va spun tot ce-am facut.
Ingrediente: o varza de cca 1 kg
1 ardei gras,
o ceapa,
4-5 rosii potrivite
ulei
1 foaie de dafin,
cimbru,
putin marar uscat,
sare.
Se curata varza si se taie in doua, apoi fiecare jumatate se toaca fideluta.
Se aseaza intr-un castron cu putina sare si se lasa se se inmoaie.
Ceapa se toaca si se pune la calit in cca 5 linguri de ulei. Cand se aureste putin adaugat ardeiul gras tocat si el. Aproape imediat adaugat varza. Nu am scurs-o pentru ca in toate retetele in care am citit despre a o scurge, urma si adaugarea de apa mai tarziu pentru a o fierbe... Asa ca m-am gandit ca mai bine sa fiarba in zeama proprie. Varza am adaugat-o treptat cate 2-3 linguri (mari) astfel incat sa aibe timp sa se inmoaie si sa incapa in cratita. :)
Se lasa la fiert, pana cand este destul de patrunsa si apoi adaugat rosiile curatate de coaja si tocate in prealabil. Se amesteca bine.

Cca 15 minute trebuie sa fiarba rosiile, dar va propun sa gustati oricum. Adaugati foaia de dafin, putin cimbru, marar si potriviti de sare, daca mai e cazul. Eu pun si 2-3 catei de usturoi striviti, nu tocati, pentru ca isi lasa mai bine aroma.. Impreuna cu condimentele se amesteca din nou si se mai lasa putin la fiert pentru intrepatrunderea aromelor.

Mie mi-a iesit foarte gustoasa.
Pe curand!
Ena

5 comentarii:

  1. Buna Ena,
    Imi place mancarea de post.
    Cred ca varza ta a fost deliciosa :)

    S.E.

    RăspundețiȘtergere
  2. acum o fac.. nu stiu ce e acolo dar miroase bine, chestia e ca nu prea am facut cum scrie acolo si tare mie frica ca nu iese .. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. acum fac si eu reteta :) ...

    RăspundețiȘtergere