joi, 13 ianuarie 2011

Febra la copii

De aproape patru ani ne confruntăm mai des sau mai rar cu febra copiilor. Până nu demult, fiecare fierbinţeală a copiilor îmi ridica mari semne de întrebare, asupra a ceea ce e de făcut.
Recomandarea pediatrei noastre este următoarea: niciun antitermic dacă febra e sub 38,7 şi copilul o suportă bine. Aer răcoros în casă, duşuri călduţe, îmbrăcăminte lejeră.

Dar câte mame au inima să respecte acest lucru, când n-ai stare să-i vezi ochii sticloşi, starea de disconfort, lipsa poftei de mâncare şi apoi grija: dacă creşte! dacă dă în convulsii?! De fiecare dată era o luptă cu mine însămi.

Aceasta cu atât mai mult cu cât medicii de familie recomandă antitermice de la 37,7, antitermice chiar preventiv! (când faci vaccinul copilului sau pare că se instalează o răceală). Pare că febra ar fi unul dintre cei mai mari duşmani ai copilului. Nu mai zic de clişeul: A făcut febră? întreabă doctorul. Da, zice mama. Atunci e de antibiotic. De parcă viruşii nu dau febră!

Acum câteva luni am descoperit un articol aici, foarte interesant, scris de un doctor rus. Pentru prima dată nelămuririle mele au primit un răspuns pas cu pas.

Mai întâi: febra nu e o boală în sine, ci reacţia organismului la un atac din partea unor microbi (cel mai adesea). Aşadar când apare febra la copii, e de bine de fapt: corpul lor luptă, producând diverse substanţe care să lupte cu agentul patogen. Cea mai importantă substanţă de acest gen este interferonul. Acesta este o proteină specială, care are capacitatea de a neutraliza viruşii, iar cantitatea acestei proteine are o legătură directă cu temperatura corpului. Cu cât e mai mare temperatura, cu atât mai mult interferon se produce. Cantitatea de interferon ajunge la nivelul maxim în a doua sau a treia zi de febră. Acesta este şi motivul pentru care cele mai multe viroze se termină cu bine în a treia zi de boală
Dacă însă se produce mai puţin interferon, de exemplu copilul este slăbit (nu poate reacţiona la infecţie prin febră) sau părinţii scad repede febra, atunci şansele că boala să treacă în 3 zile sunt foarte mici. În acest caz, toate speranţele sunt anticorpii, care probabil vor nimici virusul, dar durata bolii va fi alta, în jur de 7 zile.

Aşadar, dacă o lăsăm să lupte şi nu îi dăm în cap febrei imediat, de multe ori organismul învinge. 

Se pare că în febră cel mai bine e să ajutăm organismul copilului să poată pierde căldura: căldura se pierde în 2 moduri - evaporarea transpiraţiei şi încălzirea aerului inspirat. Cele 2 acţiuni recomandate:
  1. Multe lichide - ca să aibă ce transpira.
  2. Aer răcoros (temperatura optimă 16-18 grade) - ca să aibă ce încălzi.
Dacă sunt îndeplinite aceste condiţii, există o foarte mică probabilitate ca organismul să nu se descurce singur cu temperatura corpului.” 

În articol se descrie pe larg justificarea acestor acţiuni, dar şi despre cât de nepotrivite sunt diferitele frecţii, mai ales la copii mai mici, dar nu numai.

Sigur că există şi situaţii când se recomandă antitermice:
  1. Organismul tolerează rău febra
  2. Patologii ale sistemului nervos
  3. Temperatura depăşeşte 39 grade

Aşadar, problema se pune doar la temperatură sub 39 de grade, dar ştiu din propria experienţă că e greu să te abţii. Totuşi, după ce am citit aceastea şi deja întărită de recomandările anterioare ale pediatrei noastre am încercat să rezist.

Şi Maria şi Nectarie fac frecvent febră când e sunt răciţi, aşa că nu le-am dat niciun antitermic, ci doar lichide multe si aer cât mai proaspăt (adică am deschis geamul des des, ceea ce iar nu prea se practică când are copilul febră, ba din potrivă se face prea cald în casă). Le luam febra des ca să văd evoluţia, şi abia după 39 de grade am adăugat paracetamol. Cum scădea sub 39, iarăşi nimic (oricum aici vorbesc doar despre ce măsuri am luat pentru febră, nu şi pentru alte simptome, dacă au fost). Am fost la medicul de familie ca să mă asigur că e vorba doar de rinofaringită, bronşiolită sau alte boli ale aparatul respirator provocate de virusuri.

Febra a ţinut maxim 4 zile, dar de obicei, după 2 zile dispărea de la sine. De cele mai multe ori nu au mai apărut nici secreţiile nazale, nici tuse, medicul l-a declarat sănătos, ceea ce mă face să cred încă odată că articolul citat are dreptate, lăsată să acţioneze febra de multe ori reuşeşte. Sigur că nu mereu, boala poate să aibe o evoluţie şi după ce trece febra, dar măcar nu i-ai dat copilului medicamente inutile.

Când Nectarie era mai mic, mă bucuram dacă nu are febră (în spiritul medicilor de familie, asta însemna că scăpăm de antibiotice), acum cu adevărat mă bucur mai mult când are, dacă e răcit. Pentru că am văzut că aşa îi trece mult mai repede.

Şi niciodată de acum sper să nu mă mai las convinsă de medicul de famile să îi dau antibiotic, chiar dacă a avut 39 patru zile la rând. Asta nu înseamnă că tratez copilul după capul meu, dar cred că e foarte important să-ti cunoşti în general odrasla şi să ai un medic de mare încredere pe care să-l consulţi. În rest, câte capete, atâtea păreri :)

 Alexandra

8 comentarii:

  1. teoria e f buna
    greeeeeu tare de aplicat
    noi ne-am "scos" intr-o noapte de la 39 cu impachetari (bine ca m-a batut sotul la cap, eu nu as fi avut curaj sa il las fara paracetamol)
    acum sper ca la urmatoarea febra sa fiu mai viteaza si sa pot evita orice fel de medicament
    intre timp ma rog sa evitam orice viroza
    va doresc multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar e greu de aplicat! Si eu mi-as dori sa nu mai fie viroze, dar cum nu prea se poate fara, ma mangai cu faptul ca nu-s boli mai grave si cu speranta ca cresacand se vor mai intari si ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant postul, ma duc si la articolul citat. Eu deocamdata sunt la faza in care nu m-am mai panicat cand asta mica a facut febra a doua zi dupa ce terminasem antibioticul. Si am stat cu febra vreo 4 zile (si antitermic, se intelege), ca alt antibiotic n-a vrut medicul sa ne mai dea. Dar asa m-a intarit acea experienta, si asa am apreciat si mai mult medicul, ca apoi sa reactionez mult mai relaxata la astfel de evenimente. Si totusi mai am de... crescut!

    RăspundețiȘtergere
  4. interesant articolul. eu ma straduiesc sa nu dau copiilor antitermice decat de la 38.5 in sus,si doar daca ii vad ca se simt rau, dar trebuie sa recunosc ca mi-e teama sa astept mai mult. la copii creste repede febra, si mi-e groaza de convulsii. asa ca de la 38.5 pregatesc antitermicele, dar incerc sa scad febra si cu mijloace mai naturale, cum ar fi baile cu apa calduta

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici mie nu-mi place ideea de convulsii, dar din ce-am citit apar mai ales la copiii care au mai avut in familie astfel de episoade, si cele mai multe sunt inofensive chiar daca ne sperie prin cum se manifesta. Numai daca copilul are deja alte probleme neurologice convulsiile pot deveni o problema.
    Si eu sunt cat pot de atenta cu febra care se apropie de 39, iau temperatura des si tin copilul sub observatie, dar incerc totusi sa nu ii dau antitermice pana nu depaseste 39. Cei drept cred ca depinde si de fiecare copil, ai mei au reactionat bine la acest program si de aceea sunt poate mai relaxata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Ena!
    Pe attachament parentting ai nimerit foarte bine pentru ceea ce cautai tu. Sunt si eu acolo inca inate de a naste. Baietelul meu are 2 ani si 3 luni ,de cand l-am scos din spital pana la primul ger el nu astiu ce e aceea caciula. ANu raceste, este foarte rezistent si nu raceste deloc. Acum iarna ulmba lejer dezbracat prin casa. Mie si sotului meu ne este frig dar el se zbenguie vesel prin casa ca este gol, asa e cel mai fericit.Este greu la inceput mai ales cand toate bunicile tipa sa-i pui copilului caciula in cap ca e crud si raceste sau va simti mai tarziu. Ai incredere in copilul tau ca el stie mai bine decat tine daca ii e sau nu frig. Incepe calirea si nu vei regreta. Va doresc multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu sunt de aceeasi parere. Si Nectarie si Maria merg prin casa desculti dintotdeauna si sunt fara probleme, desi eu nu las papucii din picioare (ca asa am fost invatata). Sunt mult mai relaxati in privinta frigului decat noi si daca scapa pe balcon chiar si pe frigul asta, tarziu o sa-i auzi ca se plang. E greu insa cu sfaturile celor din jur, mai ales cand pana la urma copilul se inbolnaveste si ajungi si tu sa te intrebi... daca nu l-am imbracat bine, sau .... daca curentul... :)
    Multa sanatate si voua si spor la crearea sapunurilor!

    Alex

    RăspundețiȘtergere
  8. E interesant va multumesc tuturor, pentru mine e o ancurajare.

    RăspundețiȘtergere