duminică, 10 iunie 2012

Moastele Sfantului Ioan Maximovici aduse in Bucuresti



Maine, pe 11 iunie, este praznuit Sfantul Luca al Crimeei, care noua ne este foarte drag, si ale carui moaste se afla la Paraclisul Spitalului Parhon din Bucuresti.


Cu acest prilej vor fi aduse spre inchinare si sfinte moaste ale Sfantului Ioan Maximovici (acestea vor fi in biserica doar pana maine la ora 18). Nu stiu sa mai fie in vreo alta biserica bucuresteana moaste al Sfantului Ioan Maximovici si vestea aceasta m-a bucurat mult.


Alexandra

joi, 19 aprilie 2012

Activitati de Paste

Am fost zilele acestea in vizita la o familie de cunoscuti cu doi copii de gradinita si am vazut acest calendar de Paste lipit pe frigider. E inspirat de pe un blog american, dar adaptat putin la resursele romanesti.
Pentru fiecare zi de post se lipeste pe o frunza o omiduta din bat de chibrit. In noaptea de Inviere in locul omizilor se lipesc fluturi decupati de prin cartile copiilor cu abtibilduri. Mi s-a parut o idee frumoasa care sa sugereze cumva si pentru copiii micuti marea trecerea de la Postul Pastelui la Inviere.

 Tot ei mi-au aratat acest set de activitati pentru Saptamana Patimilor pe care l-au comandat de aici.


 Mi-a placut foarte mult, contine un mic Lazar care poate fi infasurat in giulgiu, cateva materiale ca sa realizezi o frunza de palmier, un smochin (pentru pilda smochinului neroditor), o candela (pentru pilda fecioarelor), o sticluta cu mir (pentru pilda cu mirul de mult pret), un potir de lemn (pentru Joia mare), un mormant in miniatura, o femeie mironosita si un Inger care vesteste Invierea. Toate sunt foarte delicat si minutios realizate si din ce am vazut, copiii se jucau cu multa bucurie si folos cu ele.


Am rasfoit cu incantare site-ul http://www.orthodoxchristiancraftsupply.com/ si am vazut ca mai au o multime de alte seturi pentru diferite sarbatori, iar preturile imi par accesibile chiar si pentru Romania.


Alexandra

vineri, 16 martie 2012

Gradinaritul anotimp cu anotimp

Fiecare dintre noi parasim realitatile vietilor noastre pentru a visa. Iar unele vise par cu siguranta imposibile, dar asta pana cand vine cineva si face, pur si simplu, lucrul acela, nestiind ca este imposibil. :)
Mie, cand mi se intampla sa visez, mai todeauna adie si un vanticel placut de vara, care aduce cu el miresme de flori.
Tot prin editura All am dat de "Gradinaritul anotimp cu anotimp" si, dintr-o data, visul a parut mai tangibil ca niciodata. O gradina minunata este un vis absolut realizabil, incepand prin a te lamuri asupra conceputului pe care doresti sa pornesti, in a alege unde vrei sa stai si ce flori sa te bucure sau ce fruct sa mananci. 
Am sa ma opresc la agrise, imi plac enorm, imi amintesc de copilarie si mereu am vrut sa stiu cum se cultiva. Am aflat din carte ca sunt multe soiuri, printre care si Agrisul Chinezesc. Acesta este o planta dioica, ceea ce semnifica faptul ca are plante masculine si feminine si sunt necesare ambele ca sa ne delecteze cu fructe.
Planta poate avea si 6 m si are flori mari albe, cu miros placut, ceea ce este un atu, fie ca vrem o gradina decorativa, fie una care sa produca.
 
Sper sa va faceti si voi planuri de gradinarit pe baza acestei carti, si chiar va puteti face de cap cu imaginatia: iazuri, potecute, arcade, coacaze, niste rosii cherry culese de dimineata si puse pe masa, langa o bucata de branza, niste trandafiri mirositori alaturi si, clar, un strop de fericire.

Ena

sâmbătă, 3 martie 2012

O carte in dar de la All

Cum pe internet vestile cicula repede am aflat si eu despre campania vAlluntar iniţiată de editura All si m-am bucurat sa pot cere o carte pe care de vreo doua targuri o urmaresc, dar nu ma induram sa o si cumpar: Tehnici culinare şi ustensile de bucătărie.


De la Eugenia m-am molipsit de placerea de a rasfoi carti de bucate asa ca, de indata ce a sosit curierul, am deschis-o cu mare bucurie, admirand mai intai cat e de prezentabila: coperta frumoasa, foile de buna calitate, cartonata, cusuta, o bucurie pentru ochi. Din fericire si continutul este foarte interesant. Prima parte prezinta ustensilele de bucatarie si e scurta si concisa, dar a doua parte e cu adevarat ceva nou in peisajul cartilor despre gatit. Iti arata pas cu pas cum sa faci o multime de lucruri: de la frisca la aluat de pizza, la marinata pentru curcan, tarte de tot felul, biscuiti, prajituri, sosuri, creme si altele.
De exemplu, eu am aflat ca felurile de linte difera nu numai prin culoare, ci si prin timpul de fierbere: lintea galbena se fierbe in 10 minute, iar lintea verde si maro in 40... Asa mi-am explicat in sfarsit de ce cateodata mancarea de linte imi iesea foarte terciuita, iar altatadata insuficient fiarta :)
Apoi am mai aflat ca frunzele de busuioc se toaca cel mai usor daca sunt rulate si apoi tocate. Ca ardei copti se decojesc mai usor daca ii pui la final intr-o punga de hartie (datorita faptului ca asa se aburesc).
Cartea are si retete, dintre care cele de sosuri mi s-au parut foarte clare si realizabile, chiar si pentru mine careia de obicei nu-mi ies sosurile.
Acum ca am putut sa o citesc in voie sunt de parere ca e o buna investitie pentru o gospodina incepatoare (mai ales ca la targurile de carte are de obicei o reducere de 50% fata de pretul de raft).

Şi pentru că acest articol e parte din campania vAlluntar iniţiată de editura All, vă invit, daca vreti, să comentaţi ca să puneţi la treabă echipa de voluntari de la All.

Alexandra

miercuri, 29 februarie 2012

Viața Sfântului Ioan Maximovici pentru copii

Sfântul Ioan Maximovici mi-a devenit drag după ce am citit despre el în scrierile Părintelui Serafim Rose. Așa că a fost o mare bucurie să pot să le citesc și copiilor despre viața lui care a fost cu totul deosebită, cu multe lucruri care ar putea să-i atragă și pe cei mici.
A călătorit foarte mult și a trăit în țări exotice ca China sau Filipine. A ajuns până în Venezuela, Japonia, Tunisia și în câte alte locuri. Apoi a avut mereu o dragoste adâncă pentru copii și de aceea în viața lui sunt multe întâmplări în care se arată grija și ocrotirea Vlădicii Ioan pentru aceștia. Încă din tinerețea sa a fost profesor la mai multe școli apoi în China a înființat un orfelinat care a adăpostit peste trei mii de copii. Unii dintre aceștia sunt acum părinți sau mai ales bunici care își amintesc cu multă dragoste și recunoștință de ocrotitorul lor.
Nimic nu era imposibil pentru el: alunga taifunurile, mergea prin ploi torențiale, intra prin uși încuiate, venea la oamenii care îl chemaseră doar în gând. Multe lucruri despre care citeam în viețile sfinților de demult, dar care s-au întâmplat acum doar cincizeci de ani.

Mai multe poze și detalii despre carte se pot găsi pe www.edituraiona.ro

Alexandra

joi, 23 februarie 2012

Balaurul Sfântului Gheorghe

Am găsit acest dragon chinezesc într-o carte de activități de la Teora (cu multe lucruri interesante) și Nectarie a vrut să-l decupăm împreună. Eu am desenat separat capul, corpul si coada pe o bucată de carton de la o cutie mare ce zăcea nefolosită. 
Nectarie a colorat bucățile și eu am pliat corpul balaurului ca un burduf. Apoi am lipit împreună părțile cu lipici de hârtie și am adăugat pe spatele desenului si două bețe, ca să poată fi ținut în mână ușor.
Apoi l-am declarat balaurul pe care l-a învins Sfântul Gheorghe și l-am învins și noi de câteva ori...
A fost o activitate plăcută și ușoară, chiar și Maria s-a măzgălit de lipici cu noi și a colorat si ea puțin. 

În mod neașteptat, balaurul acesta rezistă de vreo două luni prin casă.

Alexandra

marți, 14 februarie 2012

Tarta cu ciuperci, ceapa si feta

Aseara am facut o tarta care mi-a placut mult, destul de usoara pentru masa de seara, dar si ca o portie de fel 2 la pranz. Aluatul este deosebit si mi-a dat ceva indoieli la inceput, dar acum sunt bucuroasa ca am incercat ceva nou. Prin urmare, pentru aluat, avem nevoie de:

115 gr faina obisnuita (eu am pus integrala)
75 gr malai fin
sare si piper, putin cimbru
90 gr unt (65% e ok), la temperatura camerei
un galbenus, batut cu putina apa rece(1-2 linguri)

Intai se amesteca ingredientele uscate, peste care se adauga bucatelele de unt si se farama in maini, pana cand devine ca un pesmet si apoi se adauga galbenusul cu apa. Se amesteca pana obtinem o bila de aluat pe care o dam la rece 30 min.
Umplutura:

cred ca se poate umple dupa bunul plac, dar eu am folosit cam:

300 gr ciuperci
1 ceapa generoasa
cateva felii de muschiulet de porc
100 gr branza feta
1 ou si albusul de la primul, folosit la aluat

Se caleste ceapa si se da deoparte, apoi se calesc muschiul cu ciupercile si se pastreaza pentru a se raci. Feta se taie in bucati mici. Se scoate aluatul si se intinde bine, apoi se aseaza intr-o forma unsa cu unt si pudrata cu faina. Se pun in forma ceapa si ciupercile, apoi se adauga ouale batute, incercand sa acoperim uniform. Se presara piper dupa gust.
Pofta buna si multa dragoste, in ciuda faptului ca pana la dragobete mai sunt 10 zile! :)
Ena

miercuri, 8 februarie 2012

Diavolul din pahar, de Ciprian Voicila

O noua carte a lui Ciprian Voicila, pe care iata cum o descrie el insusi:

Am scris acest text autobiografic din dorinţa de a veni în întâmpinarea tinerilor dependenţi de alcool, dar şi a tinerilor dependenţi de droguri în general. (După cum am explicat şi în carte, alcoolul intră în categoria mai largă a drogurilor.)
Este un volum care se adresează persoanelor dependente, chiar dacă obiectul dependenţei variază (unii sunt dependenţi de alcool, alţii de tutun, alţii de cocaină sau de etnobotanice, alţii de pornografie). Mesajul meu pentru toţi aceşti fraţi de suferinţă este că singura scăpare este la Dumnezeu. Mijloacele terapeutice propuse de Biserică: Sfânta Liturghie, spovedania, împărtăşania, Sfântul Maslu, rugăciunea, pelerinaje la moaştele sfinţilor şi, mai ales, întărirea relaţiei personale cu aceştia îi pot salva. Rugăciunile mamei lor, ale fratelui, ale prietenului mult pot în faţa lui Dumnezeu. Un om dependent are voinţa anihilată, de aceea terapiile propuse de diversele şcoli psihologice sunt ineficiente sau se dovedesc ineficiente pe termen lung.
În a doua parte a cărţii mi‑am expus o parte din frământările duhovniceşti, ferindu‑mă să intru în rolul celui care ştie mai bine şi care se simte în măsură să îi înveţe pe ceilalţi. Cel care a fost depen-dent poate da pertinent sfaturi doar unui alt dependent. Altfel ar ca şi cum o fostă prostituată ar sfătui oamenii cum să facă să îşi păstreze fecioria. Am descris pur şi simplu evenimente şi gânduri care sunt importante pentru mine, cel care sunt acum. Dacă vi se va părea că mărturia mea se sfârşeşte brusc, explicaţia ar fi că ea se continuă în viaţa mea de familist care trăieşte în Biserică. Acesta poate fi subiectul unei alte cărţi.

Ciprian Voicilă, 17 ianuarie 2012

marți, 17 ianuarie 2012

Quiche Lorraine

Acest quiche l-am facut dupa sarbatori, cand ramane cate putin din ceva in frigider. Astfel ca se cere o chemare la apel si o reorganizare a trupelor. (Vocabularul se pare ca a fost profund influentat de ultimele stiri de la tv. :)

Prin urmare, pentru 4-6 portii, avem nevoie de:
6 felioare de suncuta cu putina grasime
300 ml de smantana pentru frisca (eu am pus 200 si 100 de crema de branza)
3 oua
25 gr/ 2linguri de unt
Pentru aluat:
175 gr faina obisnuita
putina sare
115 gr unt
1 galbenus de ou

1. Pentru a face aluatul, puneti faina, sarea, untul si galbenusul de ou intr-un bol si amestecati, apoi treceti pe o suprafata usor presarata cu faina si framantati pana cand se ia de pe mana si lasati sa se odihneasca 20 minute.
2. Ungeti cu putin unt si presarati faina intr-o tava rotunda cu diametrul de 20 cm, intindeti aluatul si asezati-l in tava, taind excesul. Dati la frigider pentru 20 minute, incalziti cuptorul la 200C.
3. Intre timp, taiati sunca in bucati mici si asezati-le in tava. Bateti smantana, ouale si putina sare, piper, eu am pus si nucsoara, si turnati in tava.
4. Coaceti quiche-ul cca 15 min, apoi reduceti temperatura la 180C. Cand umplutura s-a umflat si este maron-auriu si aluatul este crocant, se scoate din cuptor. Se lasa 5-10 minute la racit inainte de servire.

Gustul este excelent si se alcatuieste foarte usor.

Pofta buna! :)
Ena

Briose cu cacao, cocos si crema de branza

Nu am mai postat demult nici o reteta, iar acum as vrea sa imi iau revansa. Aceste briose sunt delicioase si reusesc oricui, cu usurinta. Prin urmare, au recomandarea mea cat si a prietenelor.
Cu ingredientele de mai jos puteti prepara 18-20 de bucati.

Ingrediente
115 gr zahar
140 gr faina
40 gr de cacao
110 ml ulei vegetal
1 ou mare
1 1/2 lingurite de bicarbonat de sodiu
170 ml apa
esenta de vanilie

Ingrediente pentru umplutura:
225 gr crema de branza
40 gr de zahar
1 ou
55gr fulgi de cocos

1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se pregateste o tava de briose cu hartie speciala.
2. Se pun zaharul, faina, cacaoa, bicarbonatul, apa, oul, uleiul si vanilia intr-un bol mare si se bat impreuna pana se omogenizeaza.
3. Se pune cu lingura din compozitie in forme pana la jumatate.

Umplutura:

1. Se pune crema de branza, ou si zahar intr-un bol si se amesteca bine. Puneti fulgii de cocos si amestecati din nou, bine.
2. Puneti deasupra compozitiei de ciocolata cate o lingura de amestec cu crema de branza, apoi introduceti la cuptor pentru 25 de minute. Scoateti din cuptor si lasati la racit pentru 5-10 minute, apoi scoateti briosele din forma si raciti in continuare pe un gratar.

Pofta buna! :)
Ena