marți, 27 aprilie 2010

Cum am renuntat la cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde mi-a fost un prieten foarte apropiat din liceu si pana acum: l-am purtat cu mine in camera unde stateam in facultate si bineinteles acasa la noi cand m-am casatorit. Nici nu-mi imaginam viata fara el... Cand era ceva de incalzit, chiar si ciorba, repede la cuptor ca de... e mai usor (ziceam eu).

Intr-o zi, invitati fiind la nasii nostri care stau la tara, am ramas cu ochii cat cepele vazand-o pe nasa cum incalzeste supa la aragaz. M-am gandit... tiii, iata ca se mai poate si asa. Am trecut peste, pana acum o luna cand mi-a picat in mana cartea Noua ordine alimentara de prof. Gheorghe Mencinicopschi. Am citit-o pe nerasuflate incantata de toate lucrurile interesante pe care le-am descoperit acolo (pentru cine e interesat, am gasit-o accesibila si pe internet...)

Printre ele, cateva vorbe despre cuptorul cu microunde, care m-au pus pe ganduri. Sigur, mai auzisem eu ca acesta are o reputatie controversata, unii zic ca-i bun, altii ca-i nociv, dar mereu credeam ca e doar asa, o disputa fara temei.

Teza profesorului Mencinicopschi este ca folosirea cuptorului cu microunde la încălzirea sau prepararea alimentelor scade valoarea lor nutritivă şi generează modificări periculoase structurii acestora.

Se pare ca "încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde nu se face natural, ca în cazul căldurii generate de radiaţia infraroşie prin arderea lemnelor, gazului sau a rezistenţelor electrice. Cuptorul cu microunde generează un câmp electromagnetic a cărui polaritate se schimbă de miliarde de ori pe secundă. Alimentele conţin apă, iar apa este un dipol, un mic magnet, cu un pol minus şi unul plus. Când cuptorul se polarizează negativ atrage polul pozitiv al moleculei de apă şi invers. Acest lucru face ca molecula de apă din aliment să oscilize în jurul axei sale cu frecvenţa emisă de magnetronul cuptorului (acesta este inima cuptorului), adică de miliarde de ori pe secundă. Se produce, astfel, o puternică frecare a moleculelor de apă. Această mişcare creează căldură, întrucât moleculele de apă care se rotesc lovesc alte molecule aflate în vecinătate. Alimentele se încălzesc dar, în acelaşi timp aceasta frecare afectează chimic profund structura alimentelor, alterând glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele, antioxidanţii, enzimele etc. Acestea nu-şi mai pot îndeplini funcţiile nutritive".

Rezultă alimente încălzite, dar devitalizate, nehrănitoare. In 2003, un studiu guvernamental spaniol elaborat la Murcia a demonstrat că legumele şi fructele preparate la microunde pierd în proporţie de 97% substanţele care contribuie la reducerea incidenţei bolilor coronariene. Pe langa faptul ca incalzirea distruge o parte din substantele nutritive ale mancarii, aceasta frecare deterioreaza membranele celulelor, si poate favoriza formarea unor compusi cel putin nesanatosi.

Mai mult, anumiţi compuşi extrem de toxici pot fi scoşi din recipientele folosite (ex: din sticle de biberon sau boluri din policarbonat se extrag substanţe cancerigene precum bisfenolul A, iar din PET, ftalaţii). Acesta este un lucru de care auzisem si deja incepusem sa nu mai incalzesc in recipiente de plastic.

Intrigata de cele citite am cautat si mai multe informatii pe internet si am gasit articole interesante care ii confirmau spusele, de exemplu acesta.

Atunci am fost pusa in fata unei decizii, ce sa fac, eu care si laptele copilului il incalzeam asa? Ma gandeam in primul rand ca imi va fi foarte greu sa ma intorc la aragaz si la cuptorul clasic. Apoi insa mi-am adus aminte ca adeseori ma enervam ca, in cuptorul cu microunde, mancarea fie se incalzea doar pe o parte, fie mult prea tare. Si mi-am zis ca merita incercat.

Am gasit apoi o promotie la Altex care te invita sa aduci un aparat electrocasnic, ca sa iei cu reducere orice altceva nou... Am expus problema consilului familial si in schimbul cuptorului am luat un aspirator nou.

Si surpriza, nu a fost deloc dificil sa ne descurcam fara el. Parca nici n-ar fi fost! Sigur, e mereu o cratita in plus de spalat, irosesti :) un bat de chibrit, dar stiu ca mancarea pe care o incalzesc nu e vaduvita de toti nutrientii sai. Si asa mi se pare ca ceea ce cumpar din piata nu se compara cu ce vad in gradina la bunica, in plus daca te uiti pe eticheta multor produse din magazine, te ingrozesti... asa ca incerc cat pot sa nu distrug ce se mai gaseste inca bun in mancarea pe care prepar.

In concluzie, ceea ce m-a convins sa renunt la el a fost faptul ca mancarea e saracita de nutrienti, si nu atat pericolul de imbolnavire, care se pare ca ar exista si el. Chiar daca pare mai comod (desi acum nu mai cred nici asta), dezavantajele mi se par mult mai mari.

Alex

7 comentarii:

  1. In general,nu este indicat persoanelor care au fost operate de inima si au un mic stimulator implantat sub piele si care functioneaza cu baterii.
    Este mai usor de folosit acest fel de aparat, dar prefer cuptorul, cu toate ca necesita un timp de preparare mai indelungat.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am ramas marcată de gustul mâncării reîncălzite la cuptor cât am stat de paşte la mama. Parcă şi laptele e mai bun la aragaz.

    Cred că voi duce cuptorul cu microunde pentru o maşină de vase :)

    RăspundețiȘtergere
  3. va felicit, si noi aveam unul in bucatarie unde locuiam inainte, dar nu l-am folosit niciodata

    RăspundețiȘtergere
  4. de la care Altex ai cumparat, ca mi-as lua si eu un aspirator :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Din Plaza Romania. Dar promotia era pana pe 14 aprilie, insa banuiesc ca vor mai aparea si altele, poti urmari pe altex.ro.

    RăspundețiȘtergere
  6. fiindca tocmai s-a stricat frigiderul meu :), dragul de el, iti pot spune ca si in Domo au oarece oferte cu electrocasnice vechi la schimb.

    RăspundețiȘtergere
  7. am ales aleatoriu un articol unde sa pot sa las un comentariu prin care sa imi exprim felicitarile mele. Este o adevarata bucurie sa scotocesc prin acest blog :) Ramaneti cu bine si va ofer, eventual, un cadou, siteul meu cu poezii: iubiredeviata.blogspot.com ori ovidjus.wordpress.com evident nu pentru reclama sau alte motive profane. Mult succes si Doamne-ajuta!

    RăspundețiȘtergere