joi, 8 decembrie 2011

Cărți aducătoare de bucurie

În ultimele luni am citit câteva cărți care m-au impresionat foarte mult și m-am gândit să povestesc și aici despre ele.


Ducesa Elisabeta a fost sora țarinei Alexandra a Rusiei, s-a născut în Germania de azi și s-a convertit la Ortodoxie după șase ani de căsătorie cu un mare duce rus. A avut o viață extraordinară, era foarte frumoasă și foarte bună la suflet. Când soțul său a fost asasinat, s-a călugărit și a renunțat la toată averea și la rangul său, întemeind o mănăstire-spital. A întemeiat și o mare mănăstire la Ierusalim, unde se află moaștele sale. Cartea nu poate fi rezumată în câteva cuvinte, deși e foarte subțire și se citește pe nerăsuflate, mai ales partea despre lucrarea de ajutorare a săracilor și mucenicia sa.
M-a mișcat foarte mult, că Sfânta, aruncată într-un puț de mină de către bolșevici (în 1918), plină de răni ea însăși, cu grenade aruncate în jurul său, în beznă totală, a bandajat mâna rănită a unuia dintre cei aruncați împreună cu ea. Iar în timpul acesta, cântau din adâncul minelor, Mântuiește Doamne poporul tău...


Viața acestui sfânt contemporan este și ea incredibilă și cred că foarte atrăgătoare pentru oamenii moderni. A fost unul dintre cei mai respectați și renumiți chirurgi ruși, cu studii de specialitate apreciate și în Europa și America. Jertfa și dăruirea pentru ajutorarea bolnavilor par aproape de poveste, dar sunt adevărate: opera ore în șir de dimineța până seara, adesea în niște condiții de neimaginat. Povestește că odată a operat o femeie folosind drept ață de cusut fire de păr... Și operația nu s-a infectat și a reușit. Nu a greșit niciodată când opera. Și aceasta nu numai pentru că era foarte priceput și dedicat, ci în primul rând datorită credinței sale și a ajutorului dat de Dumnezeu: avea icoana Maicii Domnului cu pruncul în sala de operație și spunea o rugăciune de fiecare dată înainte de a începe. A devenit preot și episcop într-o perioadă cumplit de grea pentru Biserica rusă și a fost de nezdruncinat în activitatea și credința sa, deși l-au exilat de mai multe ori, o dată până aprope de Cercul Polar de nord. 
Minunile de după adormirea sa sunt uimitoare și una dintre cele mai recente și frumoase se găsește aici. Un film făcut de către greci despre viața lui îl puteți găsi aici
În București o părticică din moaștele sale se găsesc la Biserica Spitalului Prahon.

Cu drag,
Alexandra

miercuri, 30 noiembrie 2011

Daruri de Crăciun pentru copiii bolnavi de cancer


Nicoleta, care a strâns o mulțime de daruri pentru copiii de la Școala de nevăzători din Buzău și pentru copiii din Glodeanu, are o nouă dorință, aceea de a înveseli măcar pentru o zi pe copiii de la secția de pediatrie a spitalului Fundeni si pe cei de la Institutul Oncologic. În total 150 de copii micuți cu suferințe uriașe, bolnavi foarte grav și mulți dintre ei orfani, foarte săraci și chiar orbi.

Deja câțiva oameni săritori s-au oferit să ajute. Teatrele Zurli și Paiața vor ține un spectacol pentru copii gratuit, pe 10 decembrie la Spitalul Fundeni și pe 27 decembrie la Institutul Oncologic.

Mai e nevoie de gospodine pricepute care să facă prăjituri pentru copii (fără ciocolată, cacao, creme). Ceva gustos, făcut în casă și cât mai sănătos. Nicoleta își dorește să poată face un pachet pentru fiecare copil cu fructe și jucării noi.

Dacă doriți să pregătiți un platou cu prăjituri, să donați o jucărie sau să ajutați în vreun alt fel îi puteți scrie pe adresa nicoletatintea@gmail.co.

Mai multe detalii despre copiii internați la Fundeni și despre Nicoleta găsiți aici.

Alexandra

luni, 28 noiembrie 2011

Schimbul de ornamente pentru pomul de Craciun al copilasilor ortodocsi

Irina propune părinților și copiilor un proiect interesant, foarte potrivit pentru postul Crăciunului: confectionarea de ornamente pentru bradul de Craciun. Frumusetea acestei activitati consta in faptul ca va trebui executata de către copii pentru alți copii, iar toate ornamentele trebuie să trimită cu gândul la nașterea Mântuitorului.


Înscrierile se fac până pe 30 noiembrie 2011, iar detaliile și regulamentul le puteți găsi aici.

miercuri, 16 noiembrie 2011

Căsuță pentru copii


De câteva luni Nectarie și Maria aveau o căsuță numai a lor, care îi bucura foarte tare. Dar, năzdrăvani cum sunt, au rupt husa din plastic a căsuței și după aceea plângeau pe umărul mamei că ce vom face noi fără casa noastră :)

Din fericire, Eugenia ne-a venit în ajutor și ne-a cusut o husă nou-nouță, din materiale vesele, foarte ușoare.


Acum e din nou veselie, jocuri de-a v-ați ascunselea și de-a cei trei purceluși...

Alexandra

miercuri, 9 noiembrie 2011

La Ceai la Vlaicu

In vara aceasta s-a deschis o noua ceainarie, cu o gradina inflorata si primitoare, linistita si retrasa in spatele Institutului Francez (cu aproximatie). Cum ne-am obisnuit la Metoc, putem servi ceai, dulceata, serbet si prajiturele intr-o gama variata si delicioasa.

Partea buna a acestei ceainarii cu gradina este ca, pe anotimpurile reci, ne ofera si un interior calduros, amenajat cu gust, in nuante calde si naturale, oferind o atmosfera intima, placuta.
Ceaiul aburind si mica gustare de langa sunt pentru mine clipa de liniste a zilei, moment de reculegere, linistire si m-as bucura daca si voi ati gasi o oaza de normalitate aici, de "venire in fire", (asa cum frumos scria odata pe usa ceainariei Vasiliada), poate alaturi de o carte buna, de un prieten sau de propriile ganduri.
Va asteptam cu drag. Ena

Adresa Ceai La Vlaicu: str. Aurel Vlaicu, nr. 47
Program: L-V: 17-24 , S-D: 15-24
Telefon rezervari: 0727609699

Ziua Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina

Sfântul Nectarie este și ocrotitorul familiei noastre și de multe ori am simțit ocrotirea și mijlocirea sa. De curând am recitit viața sa din cartea Sfântul secolului nostru și m-a mișcat foarte mult singurătatea și nedreptatea care l-au însoțit mai toată viața, dar mai ales credința sa neclintită și răbdarea.
La mulți ani tuturor celor care îi poartă numele!  

Alexandra

miercuri, 2 noiembrie 2011

De Sfântul Nicolae, pentru copiii care nu văd lumina

Adelin, unul dintre copilașii care iubesc să citească
Zilele trecute Nicoleta mi-a scris despre dorința ei de a-i bucura de Sfântul Nicolae pe copiii orbi de la Școala de nevăzători din Buzău. Nici nu știam de existența ei. Dar după ce am văzut reportajul și am citit mai multe despre acești copilași mi s-a înmuiat inima și m-am gândit că tare bine ar fi dacă am putea să-i sprijinim cât de puțin și pe ei.

Nicoleta strânge hăinuțe în stare bună, dulciuri, jucării, cărți și povești audio, cărți în Braille și le va duce copiilor în prejma zilei de Sfântul Nicolae. 

Cei mai mulţi dintre copiii care învaţă la şcoala specială din Buzău stau la internat pentru că familiile lor locuiesc în judeţele limitrofe. Mai bine de jumătate dintre copiii şcolii au o situaţie financiară delicată. Mulţi dintre ei îşi permit să meargă acasă doar în vacanţe şi nu pot să facă acest lucru aşa cum şi-ar dori, la fiecare sfârşit de săptămână.

Foarte mulţi părinţi săraci care au un copil cu deficienţe de vedere preferă să nu-l dea la şcoală pentru că pierd ajutorul de la stat, în valoare de 600 de lei sau îl trimit foarte târziu. Din acest motiv în clasa a treia de exemplu, vârstele copiilor variază între 9 şi 16 ani.

Copiii însă sunt frumoși și dornici șă cunoască cât mai multe în pofida orbirii. Mai multe despre ei puteți citi aici.


Pachetele se pot aduce la Antena 1, în zona Băneasa (unde lucrează Nicoleta care a și participat la realizarea reportajului despre copii). Îi puteți scrie pe adresa nicoletatintea@gmail.com.

Alexandra

marți, 1 noiembrie 2011

Cu copiii la Bibliotecă

De ceva vreme doream să scriu despre Biblioteca pentru copii și tineret Ion Creangă din București. Am descoperit-o vara aceasta și ne-a plăcut foarte mult. Nectarie și Maria sunt încă foarte mici, dar biblioteca e bine aprovizionată, nu arată a instituție de stat. O cameră primitoare e dedicată prețcolariolor și acolo găsesc de toate ca să îi țină ocupați și fericiți. Pentru copii foarte mici, au cuburi, păpăși (da, la bibliotecă :), carioci și bineînțeles o mulțime de cărticele cartonate pentru mâini mititele și curioase.

Pentru copiii ceva mai mari, au puzzel-uri, jocuri de strategie și multe multe cărți, cele mai multe foarte noi, povești și enciclopedii de tot felul. Noi înprumutăm deocamdată cărți de povești, dar colecția lor de enciclopedii e foarte bună și abia aștept să o folosim când va mai crește Nectarie. 

Pentru copiii de școală au și calculatoare, muzică, cărți audio, literatură de tot felul, desene animate. Și toate pot fi împrumutate. 


Nici părinții nu sunt uitati, câteva săli sunt numai pentru ei, cu multe cărți noi din toate domeniile, dar mai ales la literatură sunt bine aprovizionați. Au și o secțiune bună de carte în limbi străine și multe CD-uri cu muzică clasică în interpretări foarte bune.
Pur și simplu nu ai cum să te plictisești acolo. Personalul e deosebit de amabil, ceea ce întregește imaginea unui loc în care mergem cu mult drag și folos.

Biblioteca se află lângă Piața Amzei pe strada Christian Tell și e deschisă zilnic de la 9 la 19 și sâmbăta de la 9 la 13.







Lectură plăcută tuturor!

Alexandra

marți, 18 octombrie 2011

Morcovi din fetru

Am găsit la reduceri la Ikea un set de farfurii pentru copii și bucuroasă l-am luat, dar de seturile de legume și fructe din fetru nu m-am putut atinge pentru că erau prea scumpe pentru bugetul nostru. Așa să am întrebat-o pe Eugenia cât de greu e să faci un morcov și aflând că n-ar fi chiar așa un chin am încercat. Dat fiind că e prima dată când iau acul în mână să cos ceva în afară de un nasture a fost o provocare plăcută mai ales datorită unui tutorial foarte clar pe care l-am găsit aici.
A ieșit un morcov mai mic pentru Nectarie și unul mai mic pentru Maria.
Dar la Ikea aveau și morcovi cu ochi și mâini... și ca să evit și această achiziție am apucat să promit că voi face și un morcov cu ochi. Până la urmă, după multe așteptări, s-a cusut și acesta, mai strâmb așa, mai șugubăț, dar bun de joacă.  L-am adăugat coșului de picnic și acum urmează niște dovleci tomnatici cât încă mai am fetru portocaliu.
Am găsit o sursă bună de fetru aici, din acela cu 80% lână care este de calitate superioară. Iar prețul este cel mai bun de pană acum.

Alexandra

duminică, 16 octombrie 2011

Set de picnic din carton

Pentru că am fost răciți cu toții ne-am petrecut ultima săptămână mai mult în casă și am avut vreme să facem acest coș se picnic despre care am citit într-o revistă de copii.

Am avut nevoie de:
- un capac de cutie de pantofi
- panglică
- farfurii de hârtie
- o revistă veche
- lipici
- culori
-carton alb (luat tot de la cutia de pantofi)

Capacul de cutie a devenit cu ajutorul unei panglici un drăguț coș de picnic, iar mâncarea am decupat-o din reviste sau am desenat-o și apoi am lipit-o pe carton. Am desenat boluri cu ciorbă, linguri, fructe, legume și copiii au fost încântați.

S-au jucat de-a picnicul o vreme după care au folosit coșul pentru a merge într-o pădure imaginară să culeagă cu un urs imaginar, mure care bineînțeles erau și ele tot imaginare :)

Alexandra

duminică, 2 octombrie 2011

Mulțumim tuturor celor ca au dăruit cărți, rechizite și hăinuțe

Doar jumătate din pachetele strânse pentru Jeni și copii
S-au strâns mult mai multe decât ne așteptam și o parte dintre ele vor ajunge și la ceilalți copii din Glodeanu. Am revăzut-o pe Jeni care s-a bucurat mult de cărțile primite și ne-a povestit că toate vor fi duse în biblioteca clasei ca și alți copii să le poată împrumuta și citi. Jeni este bibliotecara și a făcut și un inventar al tuturor cărților.
De la Părintele din Glodeanu și soția lui am aflat veștile bune: s-a săpat puțul și au găsit apă la 60 m (așa că nici nu a costat așa de mult), iar acum oamenii din apropierea bisericii nu mai trebuie să meargă la mare depărtare pentru apa zilnică. O familie din sat urmează să se mute în curând într-o nouă casă, construită din... baloți de paie. Am fost foarte uimită să văd această casă, se pare că e foarte trainică, mult mai rapid de ridicat și mult mai ieftină. E călduroasă iarna și foarte luminoasă, oricum din toate punctele de vedere incomparabilă cu casele în care locuiesc unele familii din Glodeanu. Mai multe despre acest proiect, unic în România puteți citi aici.
În plus avizele pentru cantina socială sunt aproape gata și construcția va începe chiar luna aceasta. În primăvara viitoare Părintele Tudor Marian dorește să amenajeze un parc pentru copii, pe un teren viran din apropierea bisericii. Copiii încă au multe greutăți, dar lucrurile s-au îmbunătățit: acum au mâncare mai bună, rechizite pentru școală și nădejdea că în viitor va fi și mai bine.
Veștile din comuna Glodeanu sunt o dovadă adevărată că cu ajutorul lui Dumnezeu oamenii sufletiști pot schimba în bine viața altor oameni.

Alexandra

marți, 27 septembrie 2011

Se strang carti pentru Jeni, orice carticica e un mare dar pentru ea

Scriam zilele trecute despre Jeni, o fetiță în clasa a patra care iubeste sa citeasca si sa invete desi nu are caiete si carti, n-a avut vreodata un birou, o uniforma sau un raft pe care sa-si puna cartile.



Cativa prieteni au avut ideea sa strangem carti pentru ea. Cred ca asta ar bucura-o foarte mult. Asadar daca aveti una-doua (noua :) carticele pentru copii mai mari (ea are 10 ani), in stare buna si ati vrea sa le daruiti va rog sa-mi scrieti pe adresa alexa.grigore@yahoo.com. Cartile trebuie stranse pana vineri caci am vrea sa le trimitem sambata la Glodeanu.

Niste prieteni vor darui un birou si ma gandeam ca am putea strange niste banuti sa luam si o biblioteca mica, in care sa-si puna carticelele (care stau acum intr-o cutie de carton). Cea mai ieftina biblioteca la Ikea costa 89 de RON si o puteti vedea aici.

In afara de carti orice alt ajutor e binevenit: creioane colorate, carioci, hartie, caiete, orice credeti ca ar bucura o fetita inteligenta de 10 ani care nu are mai nimic.

Aici este un articol despre ea care a aparut in Jurnalul National.

Multumesc mult si astept cu nadejde un semn de la voi,

Alexandra

marți, 20 septembrie 2011

Jeni își dorește să devină doctor

Jeni este o fetiță în clasa a patra care locuiește în comuna Glodeanu (Buzău) alături de ceilalți copii despre care am mai povestit. Împreună cu cei doi frați mai mici și mama lor bolnavă încearcă să meargă înainte și să își păstreze nădejdea în dragostea și mila lui Dumnezeu. Și cred că într-adevăr această plăpândă fetiță are mai mult curaj și tărie și credință decât foarte mulți dintre noi care suntem doborâți adesea la cea mai mică greutate. Cei de la Observator au făcut un filmuleț despre sărăcia în care trăiește, despre jertfa pe care o face în fiecare zi pentru familia sa, despre dragostea ei pentru cărți și dorința de a putea învăța mai departe.
Am cunoscut-o pe Jeni, e blândă și cuminte și orice ajutor din partea noastră i-ar fi cu adevărat de mult folos. Mai multe detalii despre cum putem ajuta se găsesc aici.



Alexandra

vineri, 26 august 2011

De dragul artei! - programe de educatie creativa pentru copii la Muzeul Taranului Roman

Am aflat de curand de acest program de activitati pentru copii mici (2-4 ani) si m-am bucurat deoarece cautam asa ceva pentru Nectarie. Abia astept sa participam la prima intalnire.

Iata despre ce este vorba:

Asociatia De dragul artei se lanseaza prin programele de educatie creativa pentru familii cu copii de 2-4 ani, in Muzeul Taranului Roman.

Acestea se vor desfasura in fiecare luna timp de un an, in septembrie acestea derulandu-se dupa urmatorul program:
Copii la programele De dragul artei- Sambata, 3 septembrie, de la ora 10.30, pentru copii intre 2-3 ani
- Duminica, 4 septembrie, de la ora 16.30, pentru copii intre 3-4 ani
- Sambata, 10 septembrie, de la ora 10.30, pentru copii intre 2-3 ani
- Duminica, 11 septembrie, de la ora 16.30, pentru copii intre 3-4 ani
- Sambata, 17 septembrie, de la ora 10.30, pentru copii intre 2-3 ani
- Duminica, 18 septembrie, de la ora 16.30, pentru copii intre 3-4 ani

Copii la programele De dragul arteiSpecialisti in educatie muzeala, actori, artisti plastici si alti animatori culturali cu experienta au pregatit pentru luna septembrie programul "Unde-o fi Mos Mogos?". In sala Casei Mogos a Muzeul Taranului Roman, copii il vor cauta pe proprietarul si creatorul casei, vor sta de vorba cu „fiica” acestuia (o talentata actrita a Teatrului Ion Creanga) si vor cerceta interioarele de poveste ale casei. In atelier, copiii ajutati de parinti vor construi casute pentru animalute si cuiburi pentru pasari din materiale naturale.
Taxele de participare la program sunt urmatoarele: 20 lei/persoana (copil sau parinte), 50 lei/familie formata din trei membri, 60 lei/ familie formata din patru membri etc.
Copii la programele De dragul artei Programarile se fac la emailul: programari@dedragulartei.ro (confirmarea inscrierii se va face printr-un email al organizatorilor) sau la telefonul: 0745 495 404.
Mai multe detalii se gasesc pe site-ul Asociatiei, www.dedragulartei.ro.

Alexandra

luni, 22 august 2011

Vara in Bucuresti, cu copiii

Vara aceasta am petrecut-o in multe plimbari prin Bucuresti. Impreuna cu prietena noastra Cristina, care are 12 ani, am colindat orasul, incercand sa gasim lucruri interesante de facut.

Am inchiriat masinute in parcul Izvor (8 lei jumatate de ora), Nectarie o masinuta mica, Cristina una mai mare si Maria intr-un scaunel in spatele ei, iar eu pe o bicicleta tot inchiriata. Intreceri, alergari si bucurie pentru toti.


Am mers la Gradina Botanica sa vedem serele de palmieri. Erau inchise din pricina lucrarilor de reamenajare (sunt deschise doar marti, joi si sambata, intre 9 si 13). Totusi ne-am plimbat pe acolo, am vazut broastele testoase din lac si ne-am catarat pe munte in zona de padure carpatina, care te face sa te simti aproape ca la Busteni. Gradina e curata, poate putin prafuita, dar placuta.


Am mers la Observatorul astronomic. Acolo insa, o mare dezamagire, totul asa de invechit, de ruginit, de intunecos, si un telescop subtirel care iti arata vulcanii de pe luna si inelele lui Saturn. Mici mici de tot si cam atat. Dar copiilor le-a placut, desi ar fi vrut sa vada galaxiile.


Apoi in Cismigiu cu hidrobicicleta si in alta zi cu barca. Nectarie a fost cel mai bucuros, cu un bat lung a pescuit toata plimbarea. Am vazut curcubeul deasupra fantanii din mijlocul lacului.


Am citit ultima carte de la Editura Iona, despre Prorocul Moise care il infrange pe Faraonul cel rau...


Am mers la Piscu, vechi sat de olari (la 30 de km de Bucuresti, in comuna Ciolpani), sa invatam olaritul de la Nea Mitica si Adriana, gazda noastra. Tot acolo am pictat icoane pe sticla si ghivece de pamant.



Am descoperit Biblioteca metropolitana pentru copii si tineret Ion Creanga. Dar aceasta a fost o asa de mare bucurie incat voi scrie despre ea intr-o postare separata.

Voi ce-ati mai facut cu copiii vara aceasta? Noi am cam terminat ideile.

Alexandra

sâmbătă, 23 iulie 2011

Apă pentru copiii din Glodeanu și update

Acum câteva săptămâni scriam despre tabăra Ortodoxă de la Tismana și cu bucurie pot spune că datorită unor oameni generoși încă doi copii vor merge în August în această tabără. Mulțumim Ana, Tudor, Oana, Georgiana, Claudiu, Serban, Rodica, Aniela si Bertha !

Următorul proiect pentru acești copii este săparea unui puț de apă în apropierea caselor lor.

Aceasta deoarece în comuna Glodeanu nu există apă potabilă. Pentru viitorul centru care se va ridica cu ajutorul bunul Dumnezeu în comuna Cîrligu Mare, în curtea bisericii este nevoie să se foreze un puţ la mare adâncime. Realizarea acestui puţ va fi mană cerească pentru familiile din comună pentru că vor avea toţi acces la puţul respectiv, iar oamenii nu vor mai fi nevoiţi să care apă de la mare distanţă, de la fântânile din care izvorăşte o apă care este cât de cât bună.
Forarea unui puţ la 50 de metri adâncime presupune costuri de până la 3.000 de euro. Dacă nu se găseşte apă potabilă la această adâncime va fi nevoie să se sape până la 200 de metri iar costurile sunt uriaşe, până la 20.000 de mii de euro.,
Noi suntem optimişti şi sperăm că apa bună va ţâşni la 50 de m. :)
Așadar toți banii primiți luna aceasta vor fi folosiți pentru forarea puțului.

Nici nu-mi pot imagina cum e să nu ai apă de băut sau să nu te poți spăla decât cu mari greutăți, eu care nu rezist și imediat cârtesc când se oprește apa în bloc doar pentru câteva ore.

Alexandra

joi, 7 iulie 2011

Vara, dupa orele de lucru

Redeschidea Ceaiului la Metoc a fost primita cu bucurie de toti vechii clienti, si indreptatit. O gradina irepetabila, cu smochini si visini care umbresc parinteste mesele si bancutele in care sunteti invitati sa luati loc, asa, ca in gradina de la tara, din livada, firesc si prietenos, impreuna cu o persoana draga.
Meniurile au fost imbogatite cu ceaiuri reci, "zgaltaite delicios" dimpreuna cu inghetata, menta, scortisoara sau miere. Puteti servi limonada proaspata, fresh de portocale sau puteti degusta unul dintre minunatele serbeturi facute in casa, stingand din dulceata lor cu un pahar cu apa rece. Bineinteles, sunt si dulceturi disponibile in chiar mai multe sortimente, dar, va recomand sa studiati cu atentie lista dinamica (in continua schimbare) a prajiturilor de casa. Si daca va simtiti neajutorati in fata acesteia, va recomand preferatele mele: prajitura cu ciocolata, halvita de casa (in aluat) si un soi de spanakopita, adusa proaspata ieri.

 In meniu gasiti si un numar considerabil de ceaiuri de calitate, traditionale, aromate, fie ele negre, verzi, albe (ex: Nights in Paris), oolong (ex. Milky Oolong), rooibos (ex: Lemon Love sau cu rooibos verde: Red Fruits), plante si fructe.  (Exemplele sunt dintre ceaiurile mele preferate.)
 Daca toate acestea nu v-au convins, va arat si niste poze din gradina, ca o mica incursiune in atmosfera linistita si imbietoare:




Va asteptam cu drag. Eugenia
Numarul de rezervari pentru Ceai la Metoc: 0732522789
Program: luni-vineri 17-24
sambata-duminica 15-24