vineri, 20 februarie 2009

Despre intinsul rufelor

De-a lungul copilariei mele, mama m-a invatat diferite lucruri despre gospodarie, lucruri ce ma enervau sau ma scoteau din minti la acel moment si care-mi folosesc acum. Ma mir ca mi le-am insusit si ma bucur pentru ca atunci luptam impotriva acelor legi nescrise pe care le aproba in mod tacit toti oamenii trecuti de o anumita varsta (probabil aceasta este insasi traditia).
Unul dintre lucrurile pe care nu le-am inteles niciodata a fost intinsul rufelor, imi amintesc si acum cum stateam urcata pe scaun ca sa ajung la franghie si cum mama imi zicea: "pe asta o pui acolo, pe aia o dai jos si o asezi pe franghia cealalta". Va dati seama cat dura totul. :)

Prin urmare, incerc sa pun cateva criterii cu care m-am trezit in sange, la casa mea si nu le-am sesizat pana cand, la un moment dat, l-am rugat pe sotul meu sa intinda niste rufe ca eu sa pot termina alta treaba. Cand am iesit pe balcon si am vazut... atunci am realizat ca: "pe asta trebuia sa o pui acolo, pe aia o dai jos si o asezi pe franghia cealalta".

Bun, criterii si sfaturi:

1. Intotdeauna, inainte de atarnat rufe, se sterg sforile sau sarmele.

2. Se aseaza tinand cont de dimensiuni, iar la fiecare dimensiune de culori. Este bine sa nu prindem un tricou inchis la culoare de o fata de masa alba de exemplu... Textilele umede isi mai lasa culorile pe alaturi.

3. Este bine ca sectorul de sosete sa nu se "pupe" cu lenjeria intima.

4. Atat cat este ea de "mica", lenjeria intima se usuca pe fata. (Astfel incat praful sau "bagajele" insectelor sa nu vina in contact direct cu pielea noastra.)

5. Tricouri, pantaloni, etc se intorc pe dos pentru ca orice le-ar putea murdari in perioada uscarii sa nu le murdareasca pe partea "vizibila".

6. Ca rufa sa beneficieze de tot aerul si imporspatarea pe perioada uscarii, se vor aseza in carlige de poale (tricouri), pe cusaturi, de bazin pantalonul, etc. Se scutura rufa inainte de a o intinde (pentru a usura calcatul).

Desi banala, aceasta activitate pe mine ma destinde. In plus, o "culme" plina de rufe (asa se spune la mama la tara, in Calarasi) frumos intinse ofera vara racoare in casa (de aceea spal mai des atunci) si o cromatica placuta ochiului.

Spor la treaba!
Ena

PS Promit ca revin cu propriile mele foto cu rufe intinse. Acestea sunt luate de pe http://www.flickr.com/.

3 comentarii:

  1. simplu si eficient...hmmm ...am aruncat o privire la mine pe balcon...de luni iti urmez sfaturile

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte eficient...incerc sa-mi invat menajera sa intinda rufele dar tot oribil arata sarma mea cu haine....de parca-s spanzurate hainele...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu le intindeam inainte sa ma marit altfel: le prindeam de colturile laterale si le inghesuiam pe sarma, fara a ma tine cont si de marime. Acum le intind de-a dreptul. Foarte bun sfatul ala cu lenjeria intima si sosetele. Nu m-am gandit deloc la asta. O sa revizuiesc un pic felul de a intinde hainele si revin si eu cu un post pe blog inspirat de la tine.

    RăspundețiȘtergere