sâmbătă, 31 ianuarie 2009
Placinta cu dovleac
Asftel ca, pentru aluat, am folosit:
375 gr faina
1 pach margarina unirea (specific asta, pentru ca cineva a incercat cu un tip de margarina straina si nu i-a iesit aluatul) taiata feliute
4 linguri apa
3 linguri ulei
1 lingura otet (de mere)
Ingredientele se amesteca pana cand compozitia se desprinde de pe mana. Cand am format o bila de aluat o invelim in folie alimentara si o dam la rece.
Acest aluat este grozav si pentru placinta cu mere, cat si pentru cea cu branza (dulce sau sarata).
Se face foarte usor si nu are secrete, reuseste de fiecare data. :)
Bun, acum compozitia de dovleac. Eu am pus aici, cam:
1,5 kg de dovleac curatat
6 linguri de zahar
jumatate de lingurita de scortisoara
2 pliculete zahar vanilat
Dovleacul se da prin razatoare si se pune intr-o cratita cu fundul mai lat impreuna cu zaharul si se da la foc. Se caleste timp de 10 minute, amestecand. Spre sfarsit se adauga scortisoara si zaharul vanilat. Se amesteca din nou.
Cand e gata, se intinde aluatul impartindu-l in doua buncati inegale. Cea putin mai mare se va pune la fundul tavii cuptorului(dupa ce am tapetat-o cu hartie de copt). Deasupra se pune dovleacul, urmat de coca ramasa, intinsa si ea. Chiar daca nu ne ajunge coca pentru a doua foaie pe toata suprafata dovleacului, nu este o problema.
Se da la cuptor, la foc potrivit, pana cand este usor rumenita deasupra.
Pofta mare!
Eugenia
vineri, 30 ianuarie 2009
Cat de mult ne dedicam copilului?
Se pare ca in triburile studiate copiii sunt crescuti intr-o maniera mai lejera, fara a li se dedica foarte multa atentie, dar in acelasi timp si fara a-i neglija. Copiii petrec cea mai mare parte a timpului in jurul adultilor, urmarindu-i pe acestia in timpul activitatilor zilnice, ajutandu-i dupa puteri si in restul timpului jucandu-se cu altii copii. Cand nu pot merge inca, sunt purtati tot timpul in spate, fiind inca de mici partasi la toate actiunile pe care le vor face ei insisi cand vor creste.
In vreme ce, in lumea noastra, copiii devin adesea centrul vietii unor parinti care, in incercarea de a nu-i neglija, au trecut in extrema cealalta, devenind prea axati pe presupusele nevoi ale copiilor. Adesea parintii moderni isi asaza pruncii intr-un patut si de acolo se joaca cu ei, le vorbesc sau ii admira. Chiar cand incep sa mearga, copii raman in centrul atentiei, parintii jucandu-se cu ei sau vorbindu-le, dar intr-o maniera care accentueaza aceasta separare copil-adult: copii cu jocurile, adultii cu treburile; cele doua nu trebuie sa se intersecteze. Surprinzator pentru parinti, copiii nu sunt totusi multumiti cu acest tratament si ajung adesea sa planga, sa faca scene si sa tipe aparent fara motiv, sa nu-i mai multumeasca nimic. Cei mai nemultumiti devin cand intr-un final parintele vrea sa faca si altceva decat jocul cu pruncul, sa-si indeplineasca de exemplu treburile zilnice.
Autoarea articolului gaseste problema in tocmai faptul ca in loc sa fie facuti partasi activitatilor adultilor, copii sunt izolati intr-o lume a lor, in care parintele este un partener de joaca full-time si care trebuie chiar sa ceara permisiunea pentru a intreprinde alte activitati. Solutia propusa ar fi: parinti vedeti-va de treburile voastra cand sunt de facut, lasati-l pe copil sa va observe la treaba in vreme ce ii oferiti suficiente lucruri cu care sa se poata tine ocupat cat dumneavoastra lucrati.
Parintii se straduiesc prea mult sa-i multumeasca pe copii, atat de mult incat nici nu realizeaza ca acestia nu au nevoie de asa de multa stimulare si atentie, cat de exemplul concret al unui adult care isi indeplineste activitatile zilnice (asa cum va face si copilul cand va creste). Autoarea accentueaza faptul ca un copil are o inclinatie naturala catre observatie si imitatie si aceasta inclinatie e implinita cel mai bine prin observarea parintilor sai in conditii de viata normale, si nu prin joc copilaresc cu un adult. El este de parere ca atunci cand un adult se intrerupe mereu din lucru pentru a raspunde oricarui capriciu al copilului, transmite de fapt mesaje cum ca nu ar stii de fapt ce e de facut, ca nu e stapan pe situatie, ba mai mult ca ar astepta indrumari de la micutul de 2-3 ani, care dimpotriva se asteapta ca parintele sa fie calm, competent si cat de cat sigur pe sine. Articolul ofera cateva exemple care ilustreaza aceste afirmatii. Concluzia este ca parintii ar trebui sa aiba controlul asupra copiilor, control inteles nu ca o autoritate exacerbata, ci doar ca ceva firesc cand vine vorba de cine trebuie sa ia deciziile intr-o famile cu copilasi de varsta mica. Copiii au nevoie sa fie permanent reasigurati ca parintele stie ce e de facut, iar cand acesta este nesigur si ii ofera prea multa libertate (de care micutul nu se poate inca folosi), copilul il va provoca prin orice mijloace pana la restabilirea ordinii firesti.
Deseori vad in jurul meu parinti nemultumiti de copii lor, desi afirma ce le ofera acestora totul. Sunt parinti care se considera obositi, epuizati de ingrijirea copilului, care se simt constransi sa ii acorde acestuia toate resursele lor de timp si atentie, si se mira totusi de ce el nu este un mielusel, ascultator si fericit. Cunosc mame care gatesc doar pe fuga (sau cand copilul doarme), deoarece nu vor sa faca aceasta cat copilul se joaca prin preajma lor in bucatarie (daca se loveste? daca strica ceva?!) sau petrec toata ziua jucand-se cu acesta in camera lui. Tot programul familiei este centrat in mod excesiv in jurul copilului, pana ce el devine usor usor un mic tartor care dicteaza viata celor doi adulti.
Nu sunt de parere că viata de dinaintea nasterii unui copil poate continua neschimbata dupa venirea acestuia. Dar nicio schimbare radicala nu mie se pare la locul ei. Din experienta am gasit concluziile autoarei foarte relevante: e mai placut atat pentru mame cat si pentru copii sa fie parte unui program zilnic normal, punctat si de joculete, dar mai ales de activitati firesti de-ale adultilor. In acest fel si copilul invata cate ceva si isi dezvolta spiritul de observatie, de imitatie si de independenta si mama are mai multa libertate sa faca si lucruri necesare, dar si unele dragi sufletului, fara sa simta ca pruncul ii acapareaza in mod nedrept toata viata. Cred ca aceasta e o solutie echilibrata, care face loc si bucuriei de avea mai multi copii.
Alexandra
joi, 29 ianuarie 2009
Mamaliga cu branza la cuptor
Alexandra
duminică, 25 ianuarie 2009
Ce este scoala de fapt? (II)
Articolul incearca sa puna sub semnul intrebarii cateva ideii despre scoala considerate ca de la sine intelese:
1) Şcolarizarea este singurul mod de a primi educaţie de calitate.
2) Şcolarizarea este singurul mod în care copiii învaţă să socializeze corect şi sănătos.
3) Şcolarizarea este singura bază solidă, fără de care nu poţi avea succes în viaţă în societatea noastră.
Prima afirmatie vrea sa induca oamenilor ideea ca nimeni nu este capabil să îi înveţe pe copii ceea ce au nevoie să ştie, în afara unor specialişti autorizaţi, care nu sunt de găsit decât în şcoli. Ceea ce inseamna ca toti copiii ar avea nevoie să ştie neapărat tot ceea ce conţine curriculum-ul unic emis de către stat; profesorii din şcoli ar fi “specialişti” atât în domeniul pe care îl predau cât şi în diverse metode de predare; altă cale nu există, sau este mult inferioară.
Dar, asa cum mi-am dat si eu seama din propria experienta copiii nu au nevoie să ştie tot ceea ce se predă acum în şcoli. Dupa cateva saptamani sau luni, marea majoritate a informatiei se uita! Deseori se invata doar pentru a reproduce informatiile la o eventuala testare si cand aceasta a trecut, se sterg cu totul.
Foarte multi sunt de parere (mai ales parintii sau tocilari cum am fost si eu :) ca memorarea a tot felul de lucruri este importantă pentru dezvoltarea creierului sau pentru păstrarea lui activă. O idee nu numai greşită, dar chiar contrazisă de cercetările recente: memorarea de informaţii fără o motivaţie interioară, cu efort, inhibă curiozitatea naturală care ne face să învăţăm cu plăcere.
In scoala se memoreaza enorm. Intr-adevar, este nevoie de o educaţie elementară care trebuie să includă cititul, scrisul şi socotitul, ceva din istorie, geografie, biologie şi tot aşa. Dar gradul de specializare la care se ajunge în şcoli în fiecare dintre aceste domenii este mult exagerat.
In plus, statul porneste de la ideea ca toti copiii au nevoie, ba chiar trebuie, să înveţe exact aceleaşi lucruri, ceea ce este cu totul gresit; oamenii sunt foarte diferiti, ce-l intereseaza pe unul, pe altul il lasa complet rece. In afara anumite elemente de baza, pe care toti ar trebui sa le stie cat de cat, fiecare ar trebui lasat sa aleaga ce anume vrea sa studieze, in functie de interese si aptitudini.
Ceea ce este uşor de văzut însă, este că motivaţia interioară este cea care contează de fapt întotdeauna. Ceea ce ţi se impune poate părea să aibă rezultate pe termen scurt. Lucrurile cu care rămâi de fapt şi cele pe care le mai înveţi de-a lungul vieţii, sunt, cu adevărat, produsul exclusiv al intereselor tale.
Foarte mulţi ajung să aibă oroare de ideea de învăţat în sine. Se pare ca majoritatea oamenilor asociaza ideea de a invata cu ceva obositor impreuna cu o uşoară reţinere, căci ştim cu toţii că de fapt “e spre binele nostru”. Intr-adevar, si eu simt dupa 18 ani de scoala ca nu m-as mai intoarce sub nicio forma intr-o institutie de invatamant public. Prefer sa invat singura cum pot. Ideea de examene imi provoaca o usoara teama si imi readuce in minte cat de mult trebuie sa te silesti in timpul scolii ca sa faci fata cu bine. Cred ca scoala in Romania se bazaeaza pe frica, pe coercitie si nu pe o idee clara de a-i ajuta pe copii sa invete lucruri frumoase, folositoare, intr-o maniera proprie lor, cu bucurie si drag.
Mi-a mers la inima acest articol. Urmatoarea mea intrebare este, ce se poate face pentru copiii nostri?
Alexandra
sâmbătă, 24 ianuarie 2009
La Snagov, cu lebede
joi, 22 ianuarie 2009
Prima vestuta pentru Nectarie
miercuri, 21 ianuarie 2009
duminică, 18 ianuarie 2009
Invitatie la ceai (pe Calea Victoriei)
Pozele nu cred ca au reusit sa surprinda asa de bine ceea ce simt eu acolo, dar chiar si asa, le postez aici.
Tot in ceainarie se vand si ceainice (multe sunt lucrate manual) si accesorii pentru prepararea ceaiului, am fotografiat cateva care mi-au placut in mod deosebit.
Ena
Prietenia adevarata
Atât de mare lucru este un prieten bun, încât de dragul lui sunt iubite şi locurile şi vremile [legate de el]. Căci după cum corpurile strălucitoare îşi lasă lumina să cadă în locurile din apropiere, aşa şi prietenii îşi lasă harul [farmecul] în locurile în care au fost prezenţi. Şi adeseori stând fără prieteni în locurile acelea, am lăcrimat şi am suspinat, aducându-ne aminte de zilele în care eram [acolo] dimpreună cu ei (...)
Aceasta înseamnă prietenie: să nu socotească cineva cele ale lui ca ale sale, ci ca ale aproapelui, şi cele ale sale să-i fie străine. Atâta grijire să aibă de sufletul aceluia ca de al său, şi acela din partea sa să facă dovada aceleiaşi dragoste. „Şi cum e cu putinţă”, ar zice [careva], „să afli pe unul ca acesta”? într-adevăr, nu e cu putinţă, pentru că nu vrem, căci dacă am vrea, este foarte cu putinţă. Că dacă nu ar fi fost cu putinţă, nu ar fi poruncit Hristos, nici nu ne-ar fi spus atâtea despre dragoste.
Alexandra
Jocuri pentru copii mici
Iata cateva care mi-au placut in mod deosebit:
Cand vrea sa-si linisteasca copilul care prea nu sta locului, mama il ia frumos de jos, il pune pe genunchele stang, il tine cu mana stanga la spate ca sa nu cada, iar cu dreapta ia pe rand cate un degetut de al copilului, incepand de la cel mare si zice:
Iesta la vitei
Iesta la purcei
Iesta la gaste
Iesta la rate
Iesta sfarc acasa!
si cand zice sfarc acasa! sfarc!, gadila pe prunc incet pe foale, el rade cu hohot, uita a se cere jos si zice fa mama!, semn ca-i place asta distractie.
sau
Copilul e plictisit. Mama-i canta dar nu poate sa-l scoata din plictiseala. Atunci ii prinde cu degetul mare si cel aratator de la mana dreapta pielea dosului mainii baiatului si tragand-o in sus cu mama cu tot canta:
-Pitigaie, gaie
Ce duci in tigaie?
-Un picior de oaie!
Cine ti l-a dat!
-Popa din Bargau,
Tina-l Dumnezeu!
La vorbele Tina-l Dumnezeu ii lasa manuta in jos i il gadila frumos la foale, pana ce ii starneste rasul, si copilul sare din plictiseala ii zice fa mama!. Cum sa fac dragul mamii? Fa poa, ca din toate cuvintele auzite cuvantul popa i-a ramas in memorie caci il mai auzise de multe ori.
sau
Cand seara copilul nu vrea sa adoarma caci inca mai are energie mama zice ca de-a taria nu poti face pe nimeni sa doarma, nu mi-e nenica daca voi mai sta olaca cu el. Deodata ii vine o idee. In camera arde o lumanare, pe perete sunt umbre: a ei si a copilului. Atrage atentia copilului, el nu se sperie, apoi mama isi zice preumbla degetele pe perete imitand mersul paianjenului si zicand:
Merge goanga pe perete
Si-apuca copilul de ureche!
iar la vorbele de ureche il apuca cu degetele frumos de ureche, iar copilul nabuseste intr-n ras voios.
Alexandra
sâmbătă, 17 ianuarie 2009
Sufletele in burtica
vineri, 16 ianuarie 2009
Lupta mamicilor pentru copiii lor incepe din timpul sarcinii
Ce este scoala de fapt? (I)
Am ajuns la concluzia ca, cel putin pe mine, scoala m-a invatat extrem de multe lucruri nefolositoare si care nu-mi vor trebui niciodata. Mai mult, deoarece am fost o eleva constiincioasa am pierdut foartemult timp studiind si aprofundand lucruri absolut inutile pentru viitorul meu si complet nepotrivite cu felul meu de a fi. O multime de vreme risipita.
Apoi un alt lucru pe care l-am descoperit a fost ca educatia noastra s-a facut de fapt prin intermediul fricii: de nota, de lucrare, de ascultatul la tabla, de bac s.am.d. Si o mare presiune pusa pe umerii unor copii care nu o pot duce si deseori sunt doborati de ea.
Am invatat mult, cu teama, lucruri inutile, majoritatea teoretice, tehniciste, in detrimentul partilor practice, de care ma lovesc acum si pe care trebuie sa le iau de la zero. Degeaba stiam sa rezolv probleme sofisticate de matematica (oricum am uitat totul) daca acum, ca sotie si mama care-si ia in serios noua cariera, buchisesc tricotatul, gatitul si alte lucruri din sfera domestica, pe care nu le-am invatat la vreme si care in scoala romaneasca sunt foarte desconsiderate.
Sigur ca au fost si lucruri bune pe care le-am aflat din scoala si in fond, vrand nevrand sunt un produs al ei, totusi cred ca s-ar putea invata si altfel, oferind mai mult din ceea ce copilul chiar are nevoie si incercand sa strici cat mai putin. De as avea mintea de acum multe le-as face diferit, numai ca o mare problema o reprezinta chiar sistemul de invatamant, nu tine doar de alegerea copilului.
Asa ca nu mica mi-a fost bucuria cand am gasit mai multe articole pe internet (aici si aici) care abordau problema dintr-un punct de vedere asemanator cu al meu, si cu argumente solide. Voi reveni in curand cu un rezumat.
Alexandra
joi, 15 ianuarie 2009
Ceaiul
Eu, personal, ma delectez aproape in fiecare seara cu un ceai, sorbit impreuna cu familia in timp ce luam cina sau o gustare. Nu este un ritual, este o placere, si, asa cum e scris pe placuta unei ceainarii, "ne venim in fire".
Ceaiul merge degustat cu un fursec, cu o carte buna, cu fructe uscate, atunci cand ploua, cand avem musafiri, ca sa ne "usuram" stomacul, inainte de a dormi sau pentru a dormi, atunci cand vrem sa ne racorim (ice tea), la ora cinci, cand suntem bolnavi... sau nu, s.a.m.d.
Iata cum, trecand prin enumerarea de mai sus, am ajuns la concluzia ca ceaiul este o parte importanta a vietii facand-o, deseori, mai placuta. Asa ca ii dedic un nou capitol din blog, sperand sa pot strange informatii, ceainarii, proprietati si altele care sa va foloseasca.
Pentru inceput, iata teoria.
Ceaiul este o băutură obţinută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis (L.).
În funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong şi ceaiul negru. Compoziţia chimică a ceaiului variază în funcţie de recoltă, condiţii pedoclimatice şi metoda de prelucrare; dintre componenţi amintim: teina (alcaloid asemănător cu cel care se găseşte in cafea, maté şi nucile de cola), tanin şi uleiuri volatile.
Producţia mondială de ceai este estimată la circa 3,15 milioane de tone anual.
Termenul ceai desemnează şi infuziile din alte plante decât Camellia sinensis, cum ar fi maté (Ilex paraguarensis), lapacho (Tecoma curialis), rooibos (Aspalathus linearis), condimente, mentă, muşeţel, fructe uscate etc.
miercuri, 14 ianuarie 2009
marți, 13 ianuarie 2009
Mancarica scazuta cu fasole verde si mere
cca 300 gr fasole verde (din conserva)
4 cartofi, curatati si spalati
3 mere potrivite
pulpele, aripile de la un pui
o legatura de zarzavaturi pentru supa
(putin patrunjel radacina, telina, morcov)
doua-trei felii slanina taiate bucatele
Pentru inceput am facut o supa din zarzavaturi si carnea de pui. Explicata o gasiti si aici, la supa de carne.
Carnea am scos-o din supa si am calit-o in putin unt impreuna cu bucatelele de slanina.
Apoi, am calit putin cartofii (separat) si am adaugat, cand au fost gata, supa cat sa-i acopar si i-am lasat la fiert cu focul mic.
Tot separat, am inabusit merele, curatate si taiate in bucati, in putina apa cu zahar, un dramulet de otet (ca mie nu-mi prea place) si o bucata potrivita de scortisoara.
Peste cartofi am adaugat intai carnea si merele, iar spre sfarsit fasolea scursa (din conserva).
La final, potrivim de sare si piper si adaugam verdeata tocata.
Sotul meu a fost incantat. Va urez acelasi lucru. :)
Ena
luni, 12 ianuarie 2009
Supa de cartofi cu carne de pui si smantana
Supa aceasta este dedicata lui Nectarie si, prin extensie, Alexandrei careia ii urez spor la treaba. Eu am facut-o de curand si chiar nu ma asteptam sa fie atat de delicioasa. Alexandra, pune tu poze! Asa ma asigur ca o sa o faci si tu! :P
Pentru supa de carne, avem nevoie de:
150 gr legume pentru supa (eu am pus telina, ceapa, morcov, radacina de patrunjel)
cca 600 gr carne de pui (adica pulpa si piept, dar merge orice parte)
1 foaie dafin, putin cimbru, cateva frunze patrunjel
Carnea de pui se da intr-un clocot si se spala din apa respectiva, apoi se pune la foc impreuna cu legumele si condimentele de mai sus. Cand au fiert, se pastreaza carnea separat, iar supa se strecoara.
La supa de cartofi, punem:
ceapa (50 gr)
200gr cartofi curatati
50 gr telina
2 linguri de unt
1,5 l supa limpede de carne
sare, nucsoara
smanatana
3-4 catei usturoi
Ceapa, cartofii si telina taiate cubulete, impreuna cu usturoil zdrobit se pun intr-o cratita in cele 2 linguri de unt si se calesc. Apoi se adauga supa de carne si se fierbe la foc redus.
Se paseaza cu blenderul si se condimenteaza cu sare si nucsoara pana se omogenizeaza.
Punem apoi carnita de pui si, la servire, atasam smanatana dupa gustul fiecaruia.
Este o supa incantatoare. Sa aveti pofta!
Ena