luni, 29 martie 2010

Masa festiva

Dupa ce ne-am obisnuit cu gatitul in familie (macar cu ideea), urmeaza gatitul pentru prieteni. Totusi, organizare unei mese festive trebuie gandita putin mai mult, in functie de numarul de persoane, genul de masa (bufet sau nu), de ora, eveniment etc. Nu am de gand sa dau sfaturi in sensul asta pentru ca nu am trecut de multe ori prin asta, dar am sa va dau un exemplu de meniu de post cu dezlegare la peste, asa cum am alcatuit eu, de Florii, cu ocazia botezului Anei-Maria, fetita noastra cea mica.

Pe masa erau deja; alune, saratele, fructe (mere verzi, pere rosii).

Aperitivul a fost compus din:

salata de ton (postez zilele acestea reteta)

icre de stiuca (cu pupaturi pentru sot, care a prins destule stiuci)

salata de vinete cu dovlecei

fasole batuta

chiftelute de post

masline

legume proaspete: rosii, castraveti.


Felul principal:

somon in crusta aromata cu felii de lamai si portocala.


Desert:

prajiturici de la dna Stoichita (pe care o gasiti la targurile de la Muzeul Satului sau al Taranului, cat mai devreme ca vinde tot si pleaca:))

negresa delicioasa cu glazura de ciocobomboane de cacao, dar cu visine din dulceataplacinte cu mere (se foloseste aluatul din link)
Ce-am invatat eu legat de organizarea petrecerii: trebuie sa acceptam ca nu putem face totul singure, asa ca orice doritoare care intreaba "te pot ajuta cu ceva?" poate primi o insarcinare cat de mica. Astfel incat, mi-a prins bine ca soacra mea a facut placinte, tata a facut icre, draga mea prietena m-a ajutat cu perseverenta sa facem chiftelute si bomboane, cumnata mea a avut grija de Anastasia, sotul m-a ajutat sa facem curat, etc.

Daca folosim o vesela speciala pentru ocazii, este bine sa o spalam cu cateva zile inainte de petrecere.

Masa poate fi asezata cu o seara inainte, astfel ca in dimineata evenimentului sa nu mai avem grija asta.

Atunci cand am hotarat retetele, sa facem si lista cu ingrediente pentru a le cumpara si a le imparti eventual pe mai multe transe, pe masura ce se apropie evenimentul. Tot ce se poate cumpara si rezista (conservele, bauturile, etc) sa le avem pregatite cu doua saptamani inainte.

Ptr ca am ales peste la servit intr-o zi cum sunt Floriile, adica cu dezlegare la peste, este bine sa il cumparam cu ceva timp inainte si sa-l pastram in congelator ca sa nu avem surpriza neplacuta sa nu gasim.

Putem gasi multe idei de intertinere a unei petreceri pe internet, din cautarile mele va recomand sa verificati si site-urile:

http://www.bhg.com/recipes/entertaining/
http://tastefullyentertaining.blogspot.com/
http://www.marthastewart.com/entertaining

Dar, nu in ultimul rand, am invatat ca succesul unei petreceri, chiar si cu scapari, cum a fost a mea, este garantat de invitati. Pentru ca prietenia, voia buna si bucuria vin din suflet si trec cu vederea toate.

Va pup, E

2 comentarii:

  1. Ma bucur ca a iesit totul bine si esti multumita. Pana la urma asta e cel mai important: sa fii tu impacata sufleteste ca ai facut tot ce ai putut si ca cei dragi au primit cu bucurie eforturile tale. Sa-ti traiasca micuta crestina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ena,
    Multa fericire Anei-Maria si felicitari pentru pregatiri.
    Am cumparat conserva de ton, astept reteta ta.
    Merci!
    Lu

    PS: Nici eu nu reusesc mereu sa postez pe blogul de softies.

    RăspundețiȘtergere